Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 20% το ποσοστό του εισοδήματος για τις e – αποδείξεις – Ξεκινά η κούρσα για τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ

Στο 20% το ποσοστό του εισοδήματος για τις e – αποδείξεις – Ξεκινά η κούρσα για τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ
Τα «φαβορί» για την ΓΓΔΕ
Αυξάνεται στο 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν μισθωτοί – συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων.  
Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού το οποίο αποσυνδέθηκε από το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και ως εκ τούτου θα πάει μόνο του τις επόμενες μέρες στη βουλή.
Η αλλαγή αυτή θα ισχύει για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που θα αποκτηθούν το 2016, έτος κατά το οποίο μπαίνει οριστικό τέλος στην χάρτινη απόδειξη και πλέον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Μόνο με e – αποδείξεις θα μπορούν οι υπόχρεοι να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ).  
Μένει να ξεκαθαριστεί με ποιες αποδείξεις θα «χτίζεται» το αφορολόγητο, εάν δηλαδή θα είναι οι κλασικές των προηγουμένων ετών ( ένδυση, υπόδηση, εστιατόρια, καύσιμα, αγορές προϊόντων ή το νέο σύστημα θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κάλυψη του ορίου του 20% οδηγώντας αρκετούς υπόχρεους στο γνωστό «πέναλτι».
Σε περίπτωση μη κάλυψης του προηγούμενου ορίου εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή22%.
Ωστόσο, παραμένει θολό το τοπίο για το εάν θα παρασχεθεί αφορολόγητο, της τάξεως των 5.000 ευρώ, και στους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μετάσχουν και αυτοί  στο «παιχνίδι» με το πλαστικό χρήμα.
Όλα τα ζητήματα που αφορούν το θέμα της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα, πρόκειται να επιλυθούν τις επόμενες μέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παράλληλα καλείται να ξεπεράσει και το «αγκάθι» που υπάρχει από την πλευρά των τραπεζών.
Αφορά τη δυσκολία που συναντούν οι τράπεζες για την δημιουργίας ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
Λύση επίσης αναζητείται και για τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για τη χρήση POS , καθώς φτάνουν ακόμα και στο 3% όταν η ευρωπαϊκή οδηγία αφορά σε χρέωση της τάξεως του 0,2%.
Σε ότι αφορά τα δύο νομοσχέδια για το «μαύρο χρήμα» και το νέο Περιουσιολόγιο αυτά θα έρθουν από το νέο έτος  στη Βουλή μετά το «φρένο» των δανειστών.
Οι διατάξεις είχαν προχωρήσει αρκετά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων έστειλαν σήμα στην ελληνική πλευρά να κατεβάσει ταχύτητα…
«Θέλουν να τις μελετήσουν περισσότερο» ανάφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια δεν ανατρέπονται αλλά η κατάθεση τους μετατίθεται για το 2016.

Τα «φαβορί» για την θέση της ΓΓΔΕ   

Αντίθετα με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η εύρεση του επικεφαλής στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Η λίστα με τους 44 υποψήφιους είναι έτοιμη και σήμερα ξεκινούν οι προσωπικές συνεντεύξεις με την ειδική επιτροπή, η οποία θα καταλήξει στον επικρατέστερο πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποβάλλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Διευθυντή της Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Κομισιόν Αντώνη Καστρισιανάκη.
Ενός προσώπου με μεγάλη εμπειρία στα φορολογικά θέματα, η οποία απορρέει άλλωστε από τα 25 χρόνια της θητείας του στις Βρυξέλλες.
Άγνωστο παραμένει, αν ο κ. Καστρισιανάκης υπέβαλε αίτηση με προτροπή των δανειστών ή απλώς θέλησε να εγκαταλείψει για χάρη της ΓΓΔΕ τη γενική διεύθυνση φορολογίας και τελωνείων της Κομισιόν.
 Να σημειωθεί ότι από τις 44 υποψηφιότητες, οι περίπου 30 είναι από υπηρεσιακά στελέχη με μεγάλη εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και επιμέρους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Για τον ιδιωτικό τομέα, είναι σαφές ότι η θέση δεν ήταν μαγνήτης.
Κανένα στέλεχος ή μάνατζερ του χώρου δεν θα εγκατέλειπε τη δουλειά του για να αναλάβει με λιγότερα από 3.000 ευρώ μια θέση η οποία είναι ηλεκτρική καρέκλα και συνδεδεμένη με τις αλλαγές των κυβερνήσεων.
Η διαδικασία επιλογής του νέου Γραμματέα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.      

(πρώτη ενημέρωση 14 Δεκεμβρίου 2015, 07:05)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης