Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων επί του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής - Τί υποστήριξαν

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων επί του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής - Τί υποστήριξαν
Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων
Τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) και το νέο ενιαίο μισθολόγιου του Δημοσίου, ήταν τα βασικά ζητήματα που πραγματεύτηκαν στις εισηγήσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν ένα «σφιχτό» ρυθμιστικό πλαίσιο στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, με το οποίο οι θεσμοί φέρονται να έχουν διαφωνήσει κατά το παρελθόν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε επαρκή την προστασία που παρέχεται στους δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι επέρχεται εξισορρόπηση με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς η οποία ευνοεί τον δανειολήπτη, παρέχοντας ταυτόχρονα ρευστότητα στο χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα που έχει χορηγήσει το δάνειο.
Επί του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτό παρέχει σταδιακά, σε διάστημα τεσσάρων ετών, αύξηση βασικού μισθού σε 214 χιλιάδες εργαζομένους εκ συνόλου 567 χιλιάδων που υπηρετούν συνολικά στο Δημόσιο.
Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επεσήμανε, ότι αν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση, τότε «όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά».
Ως εκ τούτου, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.
Για το νέο μισθολόγιο, ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις και όχι αυξήσεις, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Για τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, η κυβέρνηση με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο πρόκειται να οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε «τέλμα», καθώς κατά τη γνώμη του οι τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι αν δεν βρεθεί λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα χρεοκοπήσουμε ως χώρα, προτείνοντας συνεργασία του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ και άλλων επιμελητηρίων με στόχο την εξυγίανση των προβληματικών δανείων ανά κλάδο.
Ο ίδιος, συνέδεσε το θέμα με την άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.
Ο Μάριος Γεωργιάδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, χαρακτήρισε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης