Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιστορική απόφαση - Η Εθνική πούλησε την Finansbank στο Qatar, deal 3,5 δισ με τίμημα 2,75 δισ και αποπληρωμή ομολόγου 830 εκ.

Ιστορική απόφαση - Η Εθνική πούλησε την Finansbank στο Qatar, deal 3,5 δισ με τίμημα 2,75 δισ και αποπληρωμή ομολόγου 830 εκ.
Το τίμημα αποδεικνύεται ρεαλιστικό και επωφελές για την Εθνική τράπεζα - Εκτινάσσεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
(upd5)Σε μια ιστορική απόφαση ύψιστης σημασίας για τα κεφάλαια και την ρευστότητα της προχώρησε η Εθνική τράπεζα πουλώντας στην Εθνική τράπεζα του Qatar QNB την Finansbank έναντι 2,75 δισεκ ευρώ ενώ ταυτόχρονα θα αποπληρώσει το Qatar ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 910 εκατ δολαρίων ή 830 εκατ ευρώ της Finansbank προς την Εθνική τράπεζα αυξάνοντας έτσι το συνολικό deal σε 3,5 δισεκ. ευρώ.
Η απόφαση της Εθνικής είναι ιστορική γιατί
1)Καθίσταται η ισχυρότερη βάση κεφαλαίων τράπεζα στην Ελλάδα σε 19,6% μετά την αποπληρωμή των cocos.
2)Θα αποπληρώσει τα cocos ομολογιακό μετατρέψιμα σε μετοχές 2 δισεκ. που έλαβε από το ΤΧΣ
3)Θα μειώσει την εξάρτηση από το ELA και ειδικά του ακριβού πυλώνα ΙΙ

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση

H πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ καθιστά την Εθνική Τράπεζα ως το ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ) συνάπτει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στη Finansbank(1) προς συνολικό τίμημα ύψους €2.750 εκατομμυρίων (η Συναλλαγή).
Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.Ş., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές(1) στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.
Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 2.750 εκατομμύρια ευρώ ή 2,75 δισεκ. ευρώ. 
Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους $910 εκατομμυρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5 δισ. συνολικά.
Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).
Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%.
Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους €2δισ. που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.
Παράλληλα με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη Συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τη σχετική μείωση της έκθεσης της Τράπεζας στον ELA.
Η πώληση της  Finansbank επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας.
Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα».  


Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των εξής φορέων: (i) του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), (ii) της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, (iii) του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Τουρκίας, (iv) της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και (v) του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Σύμβουλοι της Συναλλαγής

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώ ως οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την ΕΤΕ.

Σημείωση 1: Η συμμετοχή της ΕΤΕ περιλαμβάνει (i) συμμετοχή 0,2% στη Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (“Finans Invest”) (99,6% κατέχει η Finansbank και 0,2% η Finans Leasing), (ii) συμμετοχή 0,02% στη Finans Portföy Yönetimi A.Ş. (“Finans Portfolio Management”) (99,6% κατέχει η Finans Invest και 0,01% η Finansbank και η Finans Leasing), καθώς και συμμετοχή 29,87% στη Finans Leasing.
Σημείωση 2: Συναλλαγματική αξία: Tουρκική Λίρα 3,3903 = EUR 1 κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Al-Kuwari (CEO QNB): Ορόσημο η απόκτηση της Finansbank

«Αυτή η συναλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στο όραμα της Qatar National Bank να γίνει το πρότυπο του τραπεζικού κλάδου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέχρι το 2017».
Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της QNB, Ali Ahmed Al-Kuwari, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόκτηση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον Al-Kuwari, στόχος της QNB είναι να καταστεί μια κορυφαία παγκόσμια τράπεζα έως το 2030.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 21 Δεκεμβρίου του 2015

Η Εθνική τράπεζα πούλησε την Finansbank και αυτό φαίνεται ότι είναι οριστικό, αποτελώντας ιστορική απόφαση, όπως ιστορική απόφαση ήταν η εξαγορά της τουρκικής θυγατρικής το 2006 μια επένδυση που κόστισε 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ αλλά δεν απέδωσε.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής τράπεζας μετά την πώληση της Finansbank θα εκτιναχθεί στο 25% καθιστώντας την τράπεζα την ισχυρότερη στην Ελλάδα κεφαλαιακά. 
Νωρίς το πρωί σήμερα 22 Δεκεμβρίου η Εθνική τράπεζα θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Συγκεκριμένα προσφορές ή προσφορά  που προσεγγίζει τα 3,2 δισεκ. ευρώ υποβλήθηκε για την Finansbank στην Εθνική τράπεζα σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του bankingnews.gr στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες 21 Δεκεμβρίου στην Εθνική τράπεζα για να αξιολογήσει τις προσφορές για την Finansbank...(το ΔΣ ολοκληρώθηκε στις 22:30) συνεδρίασε πολλές ώρες αξιολογώντας τα δεδομένα.
Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής και γενικά η διοίκηση είχαν καθαρή στρατηγική για την Finansbank, κάτω από 3 δισεκ. δεν θα πουλούσαν.
Χθες πάντως 21/12 η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και βεβαίως το διοικητικό συμβούλιο χρειάστηκαν περίπου 7-8 ώρες συνεδριάσεων για να αποφανθούν για την πώληση της Finansbank.
Το ΤΧΣ πάντως είχε συνεδριάσει από την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και είχε αξιολογήσει τα δεδομένα για την Finansbank.
Το Qatar και η Τουρκική τράπεζα Garanti είναι δύο εκ των ενδιαφερομένων για την Finansbank όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει το bankingnews.gr

Πηγές στην Εθνική τράπεζα είχαν ξεκαθαρίσει «αν οι προσφορές δεν είναι ανταγωνιστικές η Εθνική θα ακυρώσει την διαδικασία πώλησης της Finansbank»
Τι σημαίνει όμως ανταγωνιστικές προσφορές;
Αν είναι π.χ. 2 δισεκ. οι προσφορές ενώ θέλει μια φορά την λογιστική αξία δηλαδή 3 δισεκ. θα κριθεί μη συμφέρουσα και θα ακυρώσει την διαδικασία πώλησης.
Συν τοις άλλοις η DGCom έχει δεχθεί ως αξία 3 δισεκ. για την Finansbank και επίσης έχει αποδειχθεί παράταση της πώλησης αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό.
Αν όμως οι προσφορές είναι 2,8 δισεκ. ή 3,2 θα είναι δίλημμα για την Εθνική θα είναι κοντά στο book value.
Μέχρι τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν 2 ενδιαφερόμενοι το Qatar που είναι το φαβορί, η Τουρκική τράπεζα Garanti και ίσως ένας τρίτος υποψήφιος έκπληξη.
Η Εθνική τράπεζα δεν θα δεχθεί προσφορά κάτω από τα 3 δισεκ. κάτω από την λογιστική αξία που βρίσκεται στα 3 με 3,1 δισεκ. της Finansbank. 
Η Εθνική έχει αποφασίσει να αποπληρώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα τα cocos του ΤΧΣ και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να επισπεύσει την πώληση της Finansbank.
Με βάση πληροφορίες
1)Ο χρονικός στόχος είναι πώληση στις 21-22 Δεκεμβρίου του 2015.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκταμιευτεί το τίμημα θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες άρα μέσα του 2016.
2)Με βάση ενδείξεις η Εθνική έχει αναφέρει στην DGCom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποδεχθεί ότι το τίμημα που θα μπορούσε να πιάσει η Εθνική από την Finansbank είναι 3 δισεκ. ευρώ δηλαδή μια φορά το book value όσα είναι δηλαδή και τα κεφάλαια της Finansbank.
3)Προσφορές για την Finansbank αναμένονται από το Qatar και την Garanti ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και τρίτος ενδιαφερόμενος έκπληξη.
Θεωρητικά έχει προβάδισμα το Qatar για την Finansbank αλλά όλα είναι ακόμη ανοικτά καθώς και η Garanti είναι ισχυρός ενδιαφερόμενος.
Με βάση τον σχεδιασμό όταν η Εθνική εκταμιεύσει το ποσό του τιμήματος θα αποπληρώσει τα 2 δισεκ. cocos δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2016.
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank θα είναι η 3η τράπεζα στην Ελλάδα με βάση το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ενώ τα κεφάλαια θα προσεγγίζουν τα 11 δισεκ. εκτινάσσοντας το core tier 1 σε πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ σε 25%.
Η Εθνική θα χάσει ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο με βάση την λογιστική απεικόνιση των μεγεθών της Finansbank αλλά επειδή δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ μέρισμα η πώληση θα πρέπει να αξιολογηθεί με όρους τιμήματος σε σύγκριση με το κόστος της επένδυσης.
Η Εθνική επένδυσε 5,5 δισεκ. ευρώ στην Finansbank και θα πάρει πίσω 3,35 δισεκ. ευρώ με την πώληση ενώ επί 9 χρόνια δεν πήρε ούτε 1 ευρώ μέρισμα.

Ποια είναι η δίκαιη τιμή της Finansbank;

Εδώ και εβδομάδες αναφερόμαστε στην Finansbank αναλύοντας αν θα πρέπει ή όχι να πωλήσει η Εθνική την τουρκική θυγατρική της.
Η θέση μας θα είναι ξεκάθαρη.
Η Εθνική έχει συμβατική υποχρέωση να πουλήσει το 100% της Finansbank έως το τέλος του 2016, προσέξτε έως το τέλος του 2016 και όχι 2015.
Η Εθνική αποτίμησε στο κεφαλαιακό πλάνο και στο πλάνο αναδιάρθρωσης την Finansbank στα 3 δισεκ. δηλαδή μια φορά το book την λογιστική αξία και η DGcom αποδέχθηκε αυτή την αποτίμηση.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGCom ωστόσο αποδέχθηκε και κάτι άλλο ακόμη πιο ουσιαστικό.
Άπαξ και η Εθνική έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως, η πώληση της Finansbank πρέπει να πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Αν π.χ. ίσχυε ότι στις 21 Δεκεμβρίου η Εθνική πρέπει να πουλήσει την Finansbank υποχρεωτικά θα εμφανίζονταν 2-3 ενδιαφερόμενοι θα υπέβαλλαν εξευτελιστικές προσφορές και η Εθνική θα υποχρεωνόταν να πουλήσει.
Όμως η DGCom έχει δεχθεί ότι η Finansbank πρέπει να πωληθεί στις σωστές τιμές και σωστή τιμή θεωρείται 1 φορά το book δηλαδή στα 3 δισεκ. ευρώ.
Το ιδανικό θα ήταν να πωληθεί όσο κόστισε στην Εθνική επένδυσε σωρευτικά από το 2006 περί τα 5,5 δισεκ.
Τον Ιανουάριο του 2014 η διοίκηση Τουρκολιά – που δυστυχώς συνεχίζει να ταλαιπωρείται με σοβαρό πρόβλημα υγείας μετά και από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο – έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.
Το Qatar προσέφερε 5,5 δισεκ. όσο κόστισε η Finansbank αλλά η Εθνική απέρριψε την οικονομική προσφορά.
Φθάνοντας στο σήμερα, έχουμε αναλύσει ότι στο ερώτημα τι κέρδισε η Εθνική με όρους απόσβεσης επένδυσης από το 2006 έως το 2015 από την επένδυση στην Finansbank η απάντηση είναι ΜΗΔΕΝ.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε επιβάλλει τόσους περιορισμούς που τα κέρδη της Finansbank αποθεματοποιούνταν και έμεναν στην Τουρκία.
Η Εθνική λοιπόν δεν έλαβε μέρισμα από την Finansbank ούτε 1 ευρώ.
Οι λογιστικές καταστάσεις μπορεί να ωραιοποιούνταν στην Εθνική αλλά ποτέ η Εθνική δεν έβαλε 1 ευρώ στα Ταμεία της.
Λογιστικά εμφάνισε κέρδη αλλά ποτέ δεν ήρθαν στην Ελλάδα, 9 χρόνια η επένδυση κόστισε 5,5 δισεκ. και απέδωσε μηδέν.
Δυστυχώς αυτή είναι μια αλήθεια.
Αν αξιολογήσει κανείς πως αποτιμάται σήμερα η Garanti bank ή ΑΚ bank η Ziraat bankasi ή η Yapi ve Kredi Bankasi εξάγει ένα συμπέρασμα.
Η Garanti έχει 31 δισεκ. λίρες Τουρκίας κεφαλαιοποίηση δηλαδή 9,8 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια ανέρχονται σε 28 δισεκ. τουρκικές λίρες αυτό σημαίνει 1,1 τιμή προς λογιστική αξία.
Η Finansbank  διαθέτει 3,1 δισεκ. κεφάλαια σε ευρώ και κεφαλαιοποίηση 5,5 δισεκ. ή 17,5 δισεκ. τουρκικές λίρες.
Αυτό σημαίνει P/BV 1,77 τιμή προς λογιστική αξία.
Ωστόσο τα 3 δισεκ. αποκτώντας το 100% της Finansbank είναι μια τιμή που χαρακτηρίζεται χαμηλή και σε καμία περίπτωση ακριβή ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν πρέπει να πληρωθεί και ένα premium για τον έλεγχο της Finansbank, την αύξηση μεριδίων ή γενικότερα την αύξηση των assets.
Άρα η δίκαιη τιμή είναι 4 δισεκ. και όχι 3 δισεκ.
Οτιδήποτε κάτω από 3 δισεκ. θα ήταν εγκληματικό λάθος.

Τι εστί όμως Finansbank για την Εθνική τράπεζα;

 
.....Απρίλιος του 2006 .......
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των προνομιούχων μετοχών της τουρκικής τράπεζας Finansbank από τη Fiba Holbing και τις συνδεδεμένες εταιρίες της, έναντι συνολικού τιμήματος 2,774 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 451 εκατ. δολάρια αφορούν τις προνομιούχες (ιδρυτικές) μετοχές και τα 2,323 δισ. δολάρια αφορούν τις κοινές μετοχές.
Η Εθνική τράπεζα όμως πλήρωσε στους Τούρκους συνολικά πάνω από 5 δισεκ. ευρώ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Finansbank.
Ήταν μια ακριβή αλλά καλή εξαγορά τόνιζαν τότε οι διεθνείς αναλυτές.
Το τίμημα εξαγοράς κινήθηκε πολύ πάνω από τα επίπεδα του 3 P/BV που αποτιμόνταν το 2006 οι περισσότερες μεγάλες τουρκικές τράπεζες.
Συνολικά η Εθνική κατέβαλλε 5-5,5 δισεκ. ευρώ για την εξαγορά της Finansbank.
Η Finansbank από τότε που εξαγοράστηκε έως σήμερα εμφανίζει κέρδη.
Τα κέρδη αυτά αποθεματοποιούνταν καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποχρέωνε τις τράπεζες και την Finansbank να διακρατούν πολλά κεφάλαια ώστε να εμφανίζουν πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Έτσι εξηγείται γιατί ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Finansbank είναι σχετικά υψηλός στο 16-17%.  
Η Εθνική είχε λοιπόν δύο επιλογές ή να μην παίρνει μέρισμα και να αποθεματοποιεί τα κέρδη να τα μετατρέπει σε κεφάλαιο δηλαδή ή να παίρνει μέρισμα αλλά θα υποχρεωνόταν να υλοποιεί αυξήσεις κεφαλαίου.
Αποφασίστηκε λοιπόν η Εθνική να αποθεματοποιεί το μέρισμα που της αναλογούσε στην Finansbank στην θυγατρική της δηλαδή.
Έτσι εδώ και 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ μέρισμα από την Finansbank η Εθνική τράπεζα.
Η πολιτική της μη διανομής κερδών από την Finansbank δεν ήταν λάθος.
Όμως το ερώτημα που γεννάται είναι όταν η Εθνική έχει επενδύσει 5-5,5 δισεκ. με ποιο τρόπο θα πάρει πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε;
Η Εθνική τράπεζα πριν 2 χρόνια ενέγραψε 2,3 δισεκ. goodwill της Finansbank.
Τι σκοπό είχε αυτή η κίνηση;
Η Εθνική ως όμιλος μείωσε τα κεφάλαια της κατά 2,3 δισεκ. από το goodwill της Finansbank με στόχο να απομειώσει την θυγατρική της στην Τουρκία ώστε αν στο μέλλον την πουλούσε το τίμημα θα ήταν 100% κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική τράπεζα.
Η κίνηση αυτή μείωσε τα κεφάλαια της Εθνικής Ελλάδος εκείνη την περίοδο όχι όμως τα κεφάλαια της Finansbank.
Σε επίπεδο core tier 1 η Finansbank διαθέτει 3,1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.

Πρώτη ενημέρωση 21:12 20 Δεκεμβρίου του 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης