Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ: Ύφεση -0,3% το 2015 - «Όχι» στον εφησυχασμό - Ιδιαίτερα εύθραυστο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

tags :
ΚΕΠΕ: Ύφεση -0,3% το 2015 -  «Όχι» στον εφησυχασμό - Ιδιαίτερα εύθραυστο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
'Εχει εξαλειφθεί ένα σημαντικό τμήμα της αβεβαιότητας που κυριάρχησε στη διάρκεια του 2015
Καθώς ολοκληρώνεται το 2015, εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό το ζήτημα της οριστικής μετάβασης της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, κάτι που σύμφωνα με την πλειονότητα των μέχρι τώρα εκτιμήσεων για το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο ερχόμενο έτος, αναφέρει στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Εντούτοις, στην τρέχουσα φάση που διανύει η ελληνική οικονομία, διαφαίνεται ότι έχει εξαλειφθεί ένα σημαντικό τμήμα της αβεβαιότητας που κυριάρχησε στη διάρκεια του 2015, αναφορικά με την αναμενόμενη οικονομική πορεία αλλά και το ρόλο της χώρας εντός της Ευρώπης.
Η επίτευξη μιας σχετικής σταθερότητας αναφορικά με τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, ωστόσο, δεν δικαιολογεί εφησυχασμό, εφόσον το εγχώριο οικονομικό κλίμα παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστο, εξαιτίας τόσο της απαραίτητης προσαρμογής που πρέπει να υλοποιηθεί σταδιακά και αφορά σε διαφορετικούς άξονες της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, η αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται αναγκαίο, σε ένα πρώτο βήμα, να συνεκτιμηθούν πολλοί κρίσιμοι παράγοντες και, σε ένα δεύτερο, να ενσωματωθούν στον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό για την εξασφάλιση μιας μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης, με κοινωνική ευημερία.
Η ποσοτική εκτίμηση των μεσομακροπρόθεσμων προοπτικών της χώρας παρέχει τη βάση για την οριοθέτηση των στόχων, ενώ παράγοντες όπως η σταθερότητα των κεντρικών μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα και η ικανότητα αξιοποίησης των ευκαιριών που προκύπτουν αποτελούν παραδείγματα προϋποθέσεων για την επίτευξη των στόχων που τίθενται.
Στη βάση των ως άνω συσχετισμών, το παρόν τεύχος της Ελληνικής Οικονομίας παρουσιάζει αρχικά, ως είθισται, τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, καλύπτοντας ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα οικονομικών παραμέτρων.
Στη συνέχεια φιλοξενούνται τρία άρθρα.
Το πρώτο άρθρο εστιάζει στο παραγωγικό κενό, τις τάσεις του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και σε μελλοντικά σενάρια οικονομικής μεγέθυνσης.
Οι εκτιμήσεις για την πορεία του δυνητικού ΑΕΠ στο τέλος του 2015 οδηγούν στις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το παραγωγικό κενό.
Η υιοθέτηση τριών εναλλακτικών σεναρίων επιτρέπει τη διερεύνηση της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να εξαλείψει το παραγωγικό κενό έως το τέλος του 2022. Το δεύτερο άρθρο παρουσιάζει τη διαχρονική εξέλιξη των ιδίων κεφαλαίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ξεκινώντας από μια αναφορά στη μακροοικονομική σημασία των ιδίων κεφαλαίων, αναλύει τη διάρθρωσή τους στο πρόσφατο παρελθόν για τις περιπτώσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, ενώ παρουσιάζει επίσης τις εξελίξεις μέσα στο 2015 και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.
Το τρίτο άρθρο αναφέρεται στα προγράμματα «χρυσής βίζας» για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αρχικά επισημαίνει τις διαφορές μεταξύ των διεθνών και του ελληνικού προγράμματος που εφαρμόζονται με κίνητρο τη χορήγηση ειδικής βίζας διαμονής, δηλαδή της «χρυσής βίζας».
Στη συνέχεια επικεντρώνει στα διδάγματα από τη διεθνή εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ασκούμενη κριτική. Τέλος, περιγράφει τις νέες τάσεις και προοπτικές των προγραμμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης