Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στουρνάρας (ΤτΕ): Αμφισβητεί τη ζημιά στο Δημόσιο από τη Siemens - «Ορθώς υπέγραψα τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού»

Στουρνάρας (ΤτΕ): Αμφισβητεί τη ζημιά στο Δημόσιο από τη Siemens - «Ορθώς υπέγραψα τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού»
Μέχρι και σήμερα η  Siemens εξακολουθεί να αγνοεί τη συμβατική της υποχρέωσης για δημιουργία παραγωγικής μονάδας με 700 θέσεις εργασίας με επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στη χώρα.
(upd) Σε αμφισβήτηση της ζημιάς ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει υποστεί το Δημόσιο από την Siemens, προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι ορθώς υπέγραψε την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens. Όπως εξήγησε, «για να είναι 2 δις ευρώ η ζημία ο τζίρος θα έπρεπε να είναι περίπου 20 δισ.
Δεν προκύπτει αυτό».
«Διαγράφηκαν 80 εκατ. ευρώ απαιτήσεις της Siemens από το Δημόσιο, δίνονται 90 εκατ. για υποστήριξη φορέων του Δημοσίου και καλύφθηκε η υποχρέωση για 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις, αφού έχουν δοθεί 157 εκατ. ευρώ.
Το μόνο που απομένει είναι τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που εκείνος έχει προτείνει να δοθούν για κατασκευή εργοστασίου λογισμικού.
«Ως υπουργός Οικονομικών παρέλαβα την εκκρεμότητα της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 11 Απριλίου 2012.
Συγκάλεσα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και η γνώμη του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Τάσου Μπάνου, ήταν πώς είχε υποχρέωση να υπογράψει «γιατί η συμφωνία ήταν εμπρόθεσμη».
Το ίδιο συνέστησε και ο τότε πρόεδρος του ΝΣΚ ο οποίος ρωτήθηκε τηλεφωνικώς, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Νοέμβριος 2015), ο κ. Στουρνάρας, υποστήριξε ότι διαπιστώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών του.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Ανοίγει ξανά ο φάκελος Siemens στη Βουλή καλώντας σήμερα τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για εξέταση στη Επιτροπή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Μέχρι και σήμερα η Siemens εξακολουθεί να αγνοεί τη συμβατική της υποχρέωσης για δημιουργία παραγωγικής μονάδας με 700 θέσεις εργασίας με επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στη χώρα.
Χρόνια μετά την επίμαχη υπογραφή μεταξύ Αθήνας και Μονάχου, η συμφωνία παραμένει στον αέρα, καθώς ούτε η επένδυση έχει προχωρήσει ούτε τα προγράμματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που προέβλεπε, έχουν εφαρμοστεί.
Aξίζει να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί το σκέλος της συμφωνίας για τον συμψηφισμό οφειλών του δημοσίου προς την Siemens ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος έχουν οφειλές νοσοκομείων προς την εταιρεία, αλλά και το σύστημα ραδιοκάλυψης GSM-R της ΕΡΓΟΣΕ.
Στο GSM-R έχουν ενταχθεί στη συμφωνία πληρωμές ύψους 27 εκατ. ευρώ, ενώ ο πυλώνας της χρηματοδότησης δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης με κονδύλια 90 εκατ. ευρώ, εφαρμόζεται εν μέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης