Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ασυνήθιστα δυναμική δημόσια παρέμβαση - προειδοποίηση του Στουρνάρα – Όχι νέο πισωγύρισμα

Bloomberg: Ασυνήθιστα δυναμική δημόσια παρέμβαση - προειδοποίηση του Στουρνάρα – Όχι νέο πισωγύρισμα
Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία και τη Βουλή να τη στηρίξει
Την προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τον κίνδυνο να μην καταφέρει η Ελλάδα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για μία σειρά μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης, την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις για νέες περικοπές συντάξεων, επισημαίνει το Bloomberg.
Αφορμή αποτέλεσε το άρθρο του Στουρνάρα στην «Καθημερινή», που το Bloomberg χαρακτηρίζει μία ασυνήθιστα δυναμική δημόσια παρέμβαση από την πλευρά του, τη στιγμή που η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους δανειστές για ένα νέο πακέτο σκληρών οικονομικών μέτρων που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τα φορολογικά και το ασφαλιστικό.
Ο Στουρνάρας υποστηρίζει στο άρθρο του ότι μία επανάληψη όσων συνέβησαν το 2015 και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, εγκυμονεί ακραίους κινδύνους και  η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να μην αντέξει.
Από την πλευρά του ο Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξή του στη Real News ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά και οι πιστωτές δεν θα πρέπει να έχουν παράλογες και άδικες απαιτήσεις για νέες περικοπές στις συντάξεις.
«Η Ελλάδα θα μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ισοδύναμα μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός και ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με την οποία δεν συμφωνούν, όμως, οι δανειστές.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε στο «Έθνος» ότι η κυβέρνηση θα ψάξει για «διπλωματική» υποστήριξη.   
Ο Στουρνάρας, ωστόσο, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την επέκταση των συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν σύμφωνα με την άποψή του «εξαιρετικά επικίνδυνο» και τέτοιες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βαθύνουν την ύφεση και να οδηγήσουν σε πιο αυστηρούς περιορισμούς.
Ο κεντρικός τραπεζίτης προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 και η Βουλή να τη στηρίξει.
Παρεμπιπτόντως, οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να σφίξει περισσότερο το ζωνάρι, έτσι ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Σύμφωνα, όμως, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που έδωσε επίσης συνέντευξη στην «Καθημερινή»,  το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο.
Τέλος, ο Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει το 75% της δημοσιονομικής προσαρμογής έτσι ώστε να καταστεί το χρέος της βιώσιμο.
Και ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η χώρα θα είχε καλύψει το 85% του δρόμου, αν δεν είχε κάνει πισωγύρισμα το πρώτο μισό του 2015, αλλά και ότι ένα νέο πισωγύρισμα τώρα θα ήταν αδιανόητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης