Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Nomura: Μέσα στο 2012 η κορύφωση των προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες – Μακροπρόθεσμα επωφελής η συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank, αλλά δεν λύνει άμεσα τα προβλήματα

Nomura: Μέσα στο 2012 η κορύφωση των προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες – Μακροπρόθεσμα επωφελής η συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank, αλλά δεν λύνει άμεσα τα προβλήματα
Μέσα στο 2012 βλέπει την κορύφωση των προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες η Nomura, στην τελευταία ανάλυση της με τίτλο «A typical quarter, although greek debt write – downs dominate results» (ένα τυπικό τρίμηνο, αν και οι απομειώσεις διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα).
Αν και οι απομειώσεις από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ήταν μεγάλες, δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή των στοιχείων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναφέρει η Nomura η οποία παραμένει bullish στον κλάδο. Παρ’ όλα αυτά η ιαπωνική επενδυτική θεωρεί ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί περαιτέρω και το outlook παραμένει δύσκολο λόγω της αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας.
Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των απομειώσεων βρίσκεται κάτω από το 10%, στόχος που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2012. Παράλληλα, οι απώλεια καταθέσεων οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στην εξάρτηση από τα κεφάλαια της ΕΚΤ, καθώς η ρευστότητα βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Σύμφωνα με τη Nomura οι συγχωνεύσεις στον κλάδο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελείς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά δεν θα λύσουν άμεσα τα προβλήματα ρευστότητας.
Αναφορικά με τη συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank η Nomura θεωρεί ότι αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το λειτουργικό περιβάλλον συνεχίζει να πλήττεται από την κρίση χρέους και το αρνητικό outlook της κερδοφορίας. Ωστόσο, κατά την άποψη της μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερες συνέργειες όχι μόνο ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στις πορτογαλικές και στις ισπανικές οι οποίες ομοίως πλήττονται από την κρίση χρέους.

Συστάσεις Nomura
Σύσταση Σύσταση κλάδου
Alpha Bank Buy Bullish
Εθνική Neutral Bullish
Eurobank Neutral Bullish
Πειραιώς Reduce (μείωση) Bullish


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης