Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό φέρνουν την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές – Το Grexit δεν αποκλείεται

Roubini: Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό φέρνουν την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές – Το Grexit δεν αποκλείεται
Το Grexit θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του ευρώ
Σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές εκτιμά ότι φέρνουν την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις, που καλείται να υλοποιήσει στον ασφαλιστικό, τον συνταξιοδοτικό και άλλους δομικούς τομείς, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, Nouriel Roubini.
Ο διάσημος οικονομολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αναβληθεί, δεν έχει όμως ματαιωθεί και προειδοποιώντας ότι το Grexit θα μπορούσε να γίνει η αρχή του τέλους του ευρώ και της κοινής νομισματικής πολιτικής.
Εάν το Grexit συντελεστεί, αναφέρει ο Roubini, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται πιο πιθανή, ενώ το Brexit θα αποτελέσει με τη σειρά του αρχή άλλων δεινών.
Ο ίδιος τονίζει ότι το Brexit είναι πολύ πιθανό πλέον, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ενώ αν τελικά συντελεστεί θα έχει αποτελέσματα domino στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η Ευρώπη απειλείται και από την τρομοκρατία, σχολιάζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι αν οι τζιχαντιστές θα χτυπήσουν ξανά αλλά πότε και που.
Τα επαναλαμβανόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα ενδέχεται να μειώσουν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και να θέσουν εμπόδια στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Επιπλέον, αναφέρει πως αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να βρει μια κοινή λύση για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει τα σύνορά της, τότε η Συνθήκη του Σένγκεν θα καταρρεύσει και τα εσωτερικά σύνορα θα εμφανιστούν εκ νέου.
Τέλος αναφέρει πως η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις έχουν κουράσει τις χώρες της ευρωπεριφέρειας, αλλά και χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, φέρνοντάς τες σε σύγκρουση με τον πυρήνα της Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται.
Αυτά υποστηρίζει σε κείμενό του στο Project Syndicate ο Roubini, στο οποίο χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερη απειλή για το 2016 τη διάλυση της Ευρώπης.
Ο ίδιος προσθέτει: «Με λίγα λόγια, η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη και σε αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι αυξάνεται και το χάσμα αυτό θα μπορούσε να σημάνει μεγάλα προβλήματα το 2016.
Η ευρωζώνη και η ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, οι οποίες απαιτούν μια συλλογική απάντηση.
Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα κράτη μέλη υιοθετούν όλο και περισσότερο μια εθνική προσέγγιση, υπονομεύοντας έτσι τη δυνατότητα για πανευρωπαϊκές λύσεις (τραγικό παράδειγμα η προσφυγική κρίση).
Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, ολοκλήρωση, επιμερισμό του κινδύνου και αλληλεγγύη.
Αντ’ αυτού, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αγκαλιάζουν τον εθνικισμό, τη βαλκανοποίηση, τις αποκλίσεις και την αποσύνθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης