Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλεξιάδης: Εξετάζεται αύξηση στην φορολογία των καυσίμων, στο πλαίσιο των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας

Αλεξιάδης: Εξετάζεται αύξηση στην φορολογία των καυσίμων, στο πλαίσιο των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας
Και οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και ΔΕΚΟ θα «χτίζουν» το αφορολόγητο, αρκεί οι πληρωμές να γίνονται ηλεκτρονικά
Όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, θα λαμβάνονται υπόψιν για το αφορολόγητο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στον Realfm 97,8, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές
Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι θα λαμβάνονται υπόψιν όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από όσες αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως είναι τα ενοίκια ή τα ιατρικά έξοδα.
«Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, είπε ότι το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί την ίδια ώρα να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επιβάλλει νέους ελέγχους για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.
Ερωτηθείς για τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι «η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά αλλά και προαιρετικά.
Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».
Αναφορικά με όσους χρωστούν στην εφορία ή είναι ενταγμένοι στον Τειρεσία, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι στα σχέδια είναι να υπάρχει ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός όπου δεν θα μπορεί η εφορία και η τράπεζα να προχωρά σε δεσμεύσεις. «Πρέπει να διευκολυνθούν και όσοι είναι στον Τειρεσία.
Εξετάζουμε να υπάρχει ειδικός λογαριασμός που να είναι ακατάσχετος για χρέη προς την εφορία και προς το δάνειο».
Ειδικά για το καυτό θέμα που έχει ανακύψει με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, έπειτα από την απόφαση του Στε ότι αυτές πρέπει να μειωθούν, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι έχει προετοιμαστεί το προσχέδιο της απόφασης και πως οι τελικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά για ένα διάστημα του 2015.
Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις αξίες, ωστόσο είπε ότι οι μειώσεις θα είναι περισσότερες.
«Πάμε σε τροποποίηση συντελεστών και μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για το νέο φόρο ακινήτων.
Επεσήμανε δε ότι «υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον όταν έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες.
Θα υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά».
Και ο αναπληρωτής υπουργός συνέχισε: «Κατεύθυνσή μας είναι να υπάρχει μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
Όταν μιλάμε για πιο δίκαιη κλίμακα, πρέπει να ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και να επιβαρύνει υψηλότερα εισοδήματα».
Τέλος, μιλώντας για τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «θα ήταν ανέκδοτο να υπάρχει κι άλλη παράταση πέραν της Παρασκευής» και επεσήμανε ότι 300.000 οχήματα δεν πλήρωσαν.
Και κατέληξε: «Μέσα στο 2016 θα εξετάσουμε το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αύξηση στην φορολογία των καυσίμων, η οποία θα επιβληθεί από την πρώτη ημέρα του 2017.
Ένα ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουμε τώρα θα το εισπράξουμε με απευθείας πληρωμή, αλλά με μικρότερο ποσό, ενώ ένα άλλο ποσό των τελών είναι να είναι να το εισπράξουμε μέσω της αύξησης της τιμή της βενζίνης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης