Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor’s: Μεταξύ 2008 και 2015 η μέση αξιολόγηση των χωρών μειώθηκε κατά 1 βαθμίδα

Standard and Poor’s: Μεταξύ 2008 και 2015 η μέση αξιολόγηση των χωρών μειώθηκε κατά 1 βαθμίδα
H επικράτηση των υποβαθμίσεων είναι πιθανόν να επιταχυνθεί φέτος – Στο -17 η ισορροπία θετικών – αρνητικών outlook παγκοσμίως
Υποχώρηση της αξιολόγησης των κρατών παγκοσμίως κατά σχεδόν μία μονάδα από την οικονομική κρίση του 2008 μέχρι την ολοκλήρωση του 2015 καταγράφει έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνεται ότι το παγκόσμιο επίπεδο αξιολόγησης έχει υποχωρήσει ελαφρώς, σε ένα επίπεδο ανάμεσα στις βαθμίδες BBB- και BBB, συγκριτικά με το επίπεδο που βρισκόταν το 2008, λίγο κάτω από το BBB+.
Η μέση αξιολόγηση με βάση το ΑΕΠ των χωρών επίσης έχει παρουσιάσει κάμψη, εάν και έχει υπάρξει γενικότερα πιο σταθερή, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται οριακά πάνω από τη βαθμίδα Α+.
Αυτό είναι συγκρίσιμο με τα επίπεδα του 2005, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από την κορύφωση στα επίπεδα AA- που καταγράφηκε στα μέσα του 2008.
Όσον αφορά τα outlook, τα αρνητικά ξεπερνούν τα θετικά και η ισορροπία (θετικά μείον αρνητικά) έχει υποχωρήσει στο -17, από το υψηλό 7 ετών (το οποίο και σημειώθηκε πριν από έξι μήνες) του -4.
Αυτό το γεγονός αποτελεί την πιο αρνητική μεταστροφή μέσα σε έξι μήνες από το Δεκέμβριο του 2008, ενώ υποδεικνύει ότι η επικράτηση των υποβαθμίσεων είναι πιθανόν να επιταχυνθεί φέτος σε σχέση με το 2015.
Η Μ. Ανατολή, η Αφρική και η Ρωσική Κοινοπολιτεία έχουν α περισσότερα αρνητικά outlook (12), ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με 7 και η Λατινική Αμερική και Καραϊβικά με 5.
Η Ασία είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη με θετικό ισοζύγιο στα outlook.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 η Standard & Poor's είχε υπό αξιολόγηση 131 κράτη παγκοσμίως.
Λίγο πάνω από το 53% των αξιολογημένων χωρών βρίσκονται σε βαθμίδα επενδυτικής αξιολόγησης (ΒΒΒ- ή ανώτερη).
Αυτή η αναλογία είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

image

Αυτή η αρνητική τάση οφείλεται τόσο στις νέες αξιολογήσεις κρατών, οι οποίες τείνουν να είναι σε χαμηλότερες βαθμίδες, όσο και εξαιτίας των «εκπεσόντων αγγέλων», όπως ήταν η Βραζιλία ή η Ρωσία το 2015.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τα κράτη που είχαν αξιολόγηση στην κατηγορία Β της Standard & Poor’s ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι των εξεταζομένων χωρών, με αυτές να είναι σήμερα 37 χώρες (28% επί του συνόλου), έναντι 32 πριν από 5 χρόνια (25% του συνόλου).
Στον αντίποδα, ο αριθμός χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ έχει υποχωρήσει στις 13 (10% του συνόλου), από 19 (15% του συνόλου) το Δεκέμβριο του 2010, κυρίως λόγω των υποβαθμίσεων χωρών της ευρωζώνης, αλλά και εξαιτίας της υποβάθμισης των ΗΠΑ σε ΑΑ+ τον Αύγουστο του 2011.
Μετά την αναβάθμιση της Ολλανδίας σε ΑΑΑ στα τέλη του 2015, το μερίδιο των χωρών με αυτή τη βαθμολογία είναι ελαφρώς πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο που καταγράφηκε στα μέσα του προηγούμενου έτους (9% επί του συνόλου των χωρών), ενώ η Μεγάλη Βρετανία είναι η μόνη χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει αρνητικό outlook.
Η Αργεντινή είναι η μόνη χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Από το 2008 οι υποβαθμίσεις κρατών έχουν ξεπεράσει τις αναβαθμίσεις

image

Τα τελευταία 5 χρόνια η S&P προχωρούσε σε 2 υποβαθμίσεις κρατών το μήνα κατά μέσο όρο, αλλά σε μόνο 1 αναβάθμιση.
Τα κράτη με μεγαλύτερη και πιο υγιή οικονομία, και άρα υψηλότερη βαθμολογία, βιώνουν καλύτερη σταθερότητα και υψηλότερη αξιολόγηση.
Η υποβάθμιση των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2011 ξεχωρίζει στον πίνακα 3.
Επίσης είναι ξεκάθαρες οι τρεις αναβαθμίσεις της Κίνας, όπως και οι υποβαθμίσεις αρκετών χωρών-μελών της ευρωζώνης, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας τον Ιανουάριο του 2012.

image

Πιθανές περισσότερες υποβαθμίσεις το 2016

image

Τον τελευταίο χρόνο το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών αξιολογήσεων έχει επιδεινωθεί σημαντικά

image

Η Ευρώπη έχει καταγράψει την καλύτερη βελτίωση από το 2011, όταν η περιοχή αντιστοιχούσε σχεδόν στο σύνολο των παγκόσμιων υποβαθμίσεων.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην κρίση εντός της ευρωζώνης.
Έχοντας ξεπεράσει την οξεία φάση της κρίσης, τα outlook για τις χώρες-μέλη είναι πλέον πιο σταθερά από οποιαδήποτε στιγμή πριν ξεκινήσει η κρίση.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ των χωρών με αρνητικό outlook ξεπερνά κατά 37 φορές εκείνο των χωρών με θετικό outlook.

Outlook

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης