Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας: Η ΤτΕ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις του 2015 - Αισιόδοξος για το 2016

Στουρνάρας: Η ΤτΕ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις του 2015 - Αισιόδοξος για το 2016
«Σας είμαι ευγνώμων για τη σκληρή δουλειά και την αδιάλειπτη στήριξή σας», σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος στους εργαζομένους της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις του 2015, επισημαίνει σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους της ΤτΕ ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία για το 2016.
Αναλυτικότερα, προχωρώντας σε μια ανασκόπηση του 2015 αναφέρεται στις σημαντικές προκλήσεις που η ΤτΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την χρονιά που έφυγε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε αλλεπάλληλα επεισόδια κρίσης εμπιστοσύνης, που απείλησαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με αποτέλεσμα την κήρυξη της τραπεζικής αργίας και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και η εν γένει σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Ο ίδιος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τους εργαζομένους της ΤτΕ «για τη σκληρή δουλειά και την αδιάλειπτη στήριξή τους».
Στη συνέχεια αναφέρεται στα όσα κατάφερε η ΤτΕ το 2015, μεταξύ των οποίων την εκπόνηση της στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
«Η Τράπεζα διαθέτει τη θεσμική θωράκιση, τα απαραίτητα εργαλεία παρέμβασης, την αποφασιστικότητα της Διοίκησης, την κατάρτιση και την αφοσίωση του προσωπικού της για να συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο της ως θεματοφύλακας της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εντός Ευρωσυστήματος», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.
Αναλυτικά το μήνυμα του διοικητή της ΤτΕ:

Προς όλο το Προσωπικό της Τράπεζας
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την προηγούμενη χρονιά, στο αντίστοιχο μήνυμά μου, αναφέρθηκα στις σημαντικές προκλήσεις που θα καλείτο να αντιμετωπίσει η Τράπεζα το 2015.
Βρεθήκαμε, πράγματι, αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που πέρασε δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα οι αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.
Η έντονη αβεβαιότητα πυροδότησε αρνητικά σενάρια και εικασίες για το μέλλον της χώρας.
Το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε αλλεπάλληλα επεισόδια κρίσης εμπιστοσύνης, που απείλησαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με αποτέλεσμα την κήρυξη της τραπεζικής αργίας και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και η εν γένει σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις αυτές, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξισορρόπηση της κατάστασης, διαφυλάττοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και το κύρος της.
Σας είμαι ευγνώμων για τη σκληρή δουλειά και την αδιάλειπτη στήριξή σας.
Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ουσιαστικός και οι παρεμβάσεις της διαρκείς:

Παρείχε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ενώ ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη με τις Εκθέσεις της και τις παρεμβάσεις του Διοικητή της.
• Διασφάλισε την αδιάλειπτη παροχή ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα, δίνοντας εβδομαδιαία μάχη για τον ELA.
Εφοδίασε τα πιστωτικά ιδρύματα με τραπεζογραμμάτια, χωρίς να σημειωθεί έλλειψη ούτε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
• Εκπόνησε τη στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ολοκλήρωσε τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) των Τραπεζών.
• Ολοκλήρωσε, επίσης, την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών και μη τραπεζών, χωρίς απώλεια καταθέσεων και χωρίς κλυδωνισμούς για το πιστωτικό σύστημα.
Συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) – με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Τράπεζας σε μεικτές εποπτικές ομάδες (JSTs).
• Συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) με αποτέλεσμα η ύφεση να είναι τελικά πολύ μικρότερη της αναμενόμενης.
Στήριξε τις εργασίες της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
• Παρείχε στήριξη προς το Δημόσιο σε πολλές δραστηριότητές του, εντός των πλαισίων της Συνθήκης.

Όσον αφορά τα θέματα οργάνωσης, η Τράπεζα, το 2015, προχώρησε σε μερική αναδιάρθρωση του δικτύου της και εξορθολογισμό των λειτουργιών της, όπου κρίθηκε απαραίτητο.
Επίσης, η ανανέωση του προσωπικού εξελίχθηκε με σταθερά βήματα όλο το 2015 και θα συνεχιστεί το 2016.
Βασικό μέλημα της Τράπεζας είναι η ποιότητα του προσωπικού της.
Η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί με γνώμονα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, με σκοπό τη λελογισμένη και επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών της.
Παράλληλα οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, με κορυφαίες την έκθεση για τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα και την έκθεση για τον Μιχαήλ Αξελό που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ανέδειξαν τον ρόλο της Τράπεζας ως φορέα πολιτισμού.
Η Τράπεζα υπήρξε μια σταθερά, ακόμη και όταν οι συνθήκες ήταν αντίξοες.
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκαν στην πράξη η επιχειρησιακή επάρκεια και το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων του προσωπικού της.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό όλων των Διευθύνσεων και ειδικοτήτων αλλά και το προσωπικό του Δικτύου για τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.
Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.
Η Τράπεζα διαθέτει τη θεσμική θωράκιση, τα απαραίτητα εργαλεία παρέμβασης, την αποφασιστικότητα της Διοίκησης, την κατάρτιση και την αφοσίωση του προσωπικού της για να συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο της ως θεματοφύλακας της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εντός Ευρωσυστήματος.

Σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και χρόνια πολλά.
Γιάννης Στουρνάρας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης