Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΕ: Στις 18/1 ξεκινά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – Θετική η πρώτη εκτίμηση για το ασφαλιστικό

ΕΕ: Στις 18/1 ξεκινά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – Θετική η πρώτη εκτίμηση για το ασφαλιστικό
Αποδεκτές οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, αρκεί να φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα
Στις 18 Ιανουαρίου Δευτέρα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι «σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια διαφωνία με την αρχιτεκτονική του σχεδίου για τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε η Ελλάδα».
Αναλυτικότερα, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων προγραμματίζεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με στόχο να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο και να «ανοίξουν» την πόρτα για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
«Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει “διστακτικά” την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου, στην πράξη ωστόσο ενδέχεται να πάει λίγο αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, εντούτοις δεν είχε γνωστοποιήσει την ακριβή ημερομηνία.
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε γενικές γραμμές ότι το σχέδιο είναι αποδεκτό, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές αν θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρεία αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων», είπαν και πρόσθεσαν: «Θα έχουν όμως αποτέλεσμα; Πρέπει να δούμε διεξοδικά τα ποσοτικά και τεχνικά δεδομένα της Αθήνας για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα».
Το Reuters επισημαίνει πως για τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας ένας από τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης είναι να αυξηθούν τα κίνητρα, ώστε οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο.
Ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησε στο πρακτορείο, ανέφερε πως αν και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι επείγουσα, αν και απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, εντούτοις η ρευστότητα στην Ελλάδα επιδεινώνεται.

Το κρίσιμο πρόγραμμα Dijsselbloem για Eurogroup, Ecofin και επαφές με Τσακαλώτο

Οι επαφές με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, καθώς και οι πρώτες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin υπό την ολλανδική προεδρία είναι τα σημαντικότερα «ραντεβού» στην ατζέντα των επαφών που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής του Eurogroup και υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Dijsselbloem πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Valdis Dombrovskis στη Χάγη, αλλά και με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Άμστερνταμ.
Ακολούθως, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ο κ. Dijsselbloem θα προεδρεύσει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, με το θέμα της Ελλάδας να βρίσεται στην ατζέντα των συζητήσεων, ενώ την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Ecofin για την ολλανδική προεδρία που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης