Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Ασφαλιστικό με τη ματιά της λογικής - Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το Ασφαλιστικό με τη ματιά της λογικής -  Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ανησυχία των ειδικών για την απόκρυψη εισοδημάτων, ώστε να είναι μικρότερη η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εισφορές
«Επι ποδός πολέμου» οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με το σχέδιο της κυβέρνησης με τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων και είναι γνωστό σε όλους.
Όπως κάθε φορά που ανοίγει το θέμα του Ασφαλιστικού είναι ποιος ή ποιοι θα το πληρώσουν για να διατηρηθούν οι συντάξεις στα σημερινά επίπεδα.
Στην παρούσα φάση αναζητούνται 700 εκατ ευρώ για να αποφευχθεί εκ νέου η μείωση των κυρίων συντάξεων.
Η προσέγγιση των ειδικών για το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου ειδικά στο κομμάτι που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι αφοπλιστική σε σχέση με αυτά που αναφέρονται και προβάλλονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η δική τους απάντηση ήταν ότι είναι πιο δίκαιο σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.
Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του ασφαλισμένου δηλαδή με το δηλωθέν καθαρό εισόδημα.
Αναφορικά με τα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας του υδραυλικού της δικηγόρου και άλλων επαγγελμάτων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η εξήγηση των ειδικών είναι ότι με την έκδοση μίας απόδειξης ύψους 100 ευρώ ή 1000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών δεν είναι αρκετή για να βγει το ύψος των εισφορών.
Στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν κόψει άλλη απόδειξη μέσα στο έτος , θα πληρώσουν την κατώτατη συμμετοχή μόλις 117 ευρώ που αφορά τη σύνταξη τους και ένα ποσό 50 ευρώ για την περίθαλψη.
Το καθαρό εισόδημα λοιπόν είναι αυτό που καθορίζει τις εισφορές.
Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώσουν ετήσια εισοδήματα στα επίπεδα των 10.000 με 12.000 ευρώ δεν θα έχουν σημαντικές μεταβολές στις εισφορές.
Η εικόνα αλλάζει όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας παρουσιάζει εισοδήματα υψηλότερα των 15.000 ευρώ.
Οι ειδικοί λένε ότι και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για άσκηση επί χάρτου και δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα δεδομένα.
Να σημειωθεί ότι οι εργοδοτικοί φορείς είχαν ως πάγιο αίτημα οι εισφορές να καταβάλλονται με βάση τα εισοδήματα ενώ μέχρι σήμερα ειδικά ο ΟΑΕΕ ( ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) απαιτεί εισφορές με βάση τα χρόνια ασφάλισης.
Το ύψος των εισφορών αλλάζει κάθε τρία χρόνια χωρίς όμως να εξετάζει το εισόδημα.
Στην κλίμακα 10 του ΟΑΕΕ που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος έχει στο ενεργητικό τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει 600 ευρώ το μήνα χωρίς να ρωτά τον ασφαλισμένο το εισόδημα.
Πάντως η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται περισσότερο στην απόκρυψη εισοδημάτων με την λογική την εμφάνιση χαμηλότερων εισοδημάτων που σκοπό θα έχουν τη μικρότερη συμμετοχή στον Ασφαλιστικό του Ταμείο.
Η προοπτική αυτή όμως αφαιρεί από το Ασφαλιστικό Ταμείο το στοιχείο της ανταποδοτικότητας.
Το μόνο που απασχολεί τους ειδικούς είναι να λάβει την έγκριση του κουαρτέτου και το νομοσχέδιο να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας τον Αύγουστο του 2015 το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ ήταν 717.890 από 751.600 τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Οι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις ήταν μόλις 418.760 σημειώνοντας αύξηση 11,4% σε σύγκριση με τους 376.040 τον Αύγουστο του 2014.
Το 55,8% (166.915) των ενεργών ασφαλισμένων εμφανίζονται να έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και άνω των 20.000 ευρώ το 44,2% (132.215).
Οι συνολικές οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 7,66 δισ. ευρώ.
Η αγορά εργασίας εμφανίζει συνολικά 3.625.545 εκ των οποίων οι 247.382 είναι εργοδότες, οι αυτοαπασχολούμενοι είναι 867.698, ο αριθμός των μισθωτών σε 2.349.377 και στην κατηγορία του βοηθού εμφανίζονται 161.088.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης