Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Πολωνία μετά το νόμο για τα ΜΜΕ - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Πολωνία μετά το νόμο για τα ΜΜΕ - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Ο πρόεδρος της Πολωνίας επικύρωσε τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρά τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Πολωνία μετά την απόφαση της κυβέρνησης, που επικυρώθηκε και από τη Βουλή, να ελέγχει τα δημόσια ΜΜΕ.
Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί βγήκαν σήμερα (9/1) στους δρόμους πολλών πολωνικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τον στραγγαλισμό της ελευθεροτυπίας από την κυβέρνηση.

Demonstrators outside the TVP building in Warsaw. Photo: PAP/Leszek Szymański

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στη Βαρσοβία όπου περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοτικών αρχών.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «Ελεύθερα ΜΜΕ, ελεύθερη Πολωνία» και «Δημοκρατικά μέσα ενημέρωσης», αλλά και αντικυβερνητικά συνθήματα.
Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε 20 πόλεις από την Επιτροπή Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD), μια πρωτοβουλία πολιτών.
Οι περισσότερες έγιναν έξω από τα τοπικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης TVP.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda επικύρωσε την Πέμπτη τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο νόμος θέτει την τηλεόραση και το ραδιόφωνο υπό τον έλεγχο της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας και επιτρέπει την αντικατάσταση των διευθυντών των δημόσιων μέσων.
Πολλές διεθνείς οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, αλλά και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks, έχουν επικρίνει τον νόμο και είχαν ζητήσει να μην επικυρωθεί.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS