Τελευταία Νέα
Πολιτική

Dixon: Αν και καλοδεχούμενη, η εκλογή Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο εντάσεων μεταξύ Αθήνας - πιστωτών

Dixon: Αν και καλοδεχούμενη, η εκλογή Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο εντάσεων μεταξύ Αθήνας - πιστωτών
Εντείνονται οι πολύπλοκες πολιτικές δυναμικές στην Ελλάδα, επισημαίνει ο βρετανός αρθρογράφος
Αν και από την πρώτη ματιά η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν σαφώς καλά νέα, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σημειώνει σε άρθρο του με τίτλο «Δραματική τροπή», ο βρετανός αρθρογράφος Hugo Dixon.
Μάλιστα, σημειώνει ότι εντείνει τις ήδη πολύπλοκες πολιτικές δυναμικές στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο Hugo Dixon, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, που θεωρείται μεταξύ των πιο αποτελεσματικών υπουργών στην κυβέρνηση συνασπισμού Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ που έπεσε τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι πολιτικές που ασπάζεται, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, σημειώνει ο βρετανός αρθρογράφος και προσθέτει ότι οι πιστωτές έχουν πλέον μια αξιόπιστη εναλλακτική έναντι του Αλέξη Τσίπρα, του αριστερού πρωθυπουργού που συμφώνησε μεν ύστερα από πολλές παλινωδίες στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, όμως δεν το εφαρμόζει με ενθουσιασμό.
Ωστόσο, κατά τον Hugo Dixon, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.
Ο Τσίπρας έχει μια κυβέρνηση λεπτής πλειοψηφίας και πρέπει να περάσει μια σειρά από μη δημοφιλείς νόμους, ειδικά για τη μείωση των συντάξεων, ως μέρος της συμφωνίας του με τους πιστωτές της χώρας.
Μέχρι την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαινόταν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είτε θα κατάφερνε να βασιστεί στην ισχνή πλειοψηφία βουλευτών του είτε, σε περίπτωση που μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας επαναστατούσαν, θα προχωρούσε σε μια νέα συμμαχία με άλλα μικρότερα κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα.
Σε περίπτωση που αποτύγχανε και αυτή η προσπάθειά του, θα μπορούσε να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, τις οποίες θα κέρδιζε εύκολα.
Όμως, σημειώνει ο Hugo Dixon, ο Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να παίξει αυτό το τελευταίο στοίχημα.
Εν τω μεταξύ, μικρότερα κόμματα δεν θα είναι πρόθυμα να μετέχουν σε έναν συνασπισμό, καθώς θα φοβούνται ότι ψηφοφόροι τους θα συρρεύσουν προς το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη.
Αυτό, σημαίνει ότι πιθανοί αντάρτες μέσα στο κόμμα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα θα ενθαρρυνθούν, γνωρίζοντας ότι ο Τσίπρας θα εξαρτάται από αυτούς.
Ως αποτέλεσμα, ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να επιλέξει να κρατήσει μια πιο σκληρή στάση έναντι των πιστωτών της χώρας και να προσπαθήσει να διαλύσει ορισμένες από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις.
Εν τω μεταξύ, στην Ευρωζώνη μπορεί να αισθανθούν ότι μπορούν επίσης να έχουν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας, καθώς ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μόνος παίκτης.
Ωστόσο, σημειώνει στο άρθρο του ο Hugo Dixon, αυτό το σενάριο περιλαμβάνει πολλά αν και ίσως, όμως υποδηλώνει ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και καλοδεχούμενη, ίσως να προκαλέσει περισσότερες εκπλήξεις σε ένα δράμα που ήδη είχε αποδειχθεί πάρα πολύ απρόβλεπτο.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης