Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Το παγκόσμιο οικονομικό κραχ προ των πυλών – Η φούσκα έτοιμη να σκάσει

Phoenix Capital: Το παγκόσμιο οικονομικό κραχ προ των πυλών – Η φούσκα έτοιμη να σκάσει
Επενδυτές προσέξτε η φούσκα της πλασματικής οικονομικής ευφορίας παγκοσμίως είναι έτοιμη να σκάσει....αναφέρει η Phoenix Capital
Για μια ακόμη φορά η Phoenix Capital προειδοποιεί.
Επενδυτές προσέξτε η φούσκα της πλασματικής οικονομικής ευφορίας παγκοσμίως είναι έτοιμη να σκάσει.
Η διεθνής οικονομία στηρίχθηκε στην συνεχή ρευστότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και όχι στην δημιουργία σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια φούσκα που αν συνδυαστεί με τα παράγωγα που φθάνουν τα 550 τρισεκ. δολάρια τότε το μείγμα είναι άκρως εκρηκτικό.

H Santander βρίσκεται σε κίνδυνο


O Nikkei σε κρίσιμα τεχνικά σημεία





Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Phoenix Capital, σημειώνοντας ότι ο αποπληθωρισμός έχει επιστρέψει, την ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν σαστίσει και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
Ειδικότερα επισημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια συνολικά 600 φορές από 2009 και έπειτα και έχουν τυπώσει πάνω από 15 τρισ. δολάρια, χωρίς να καταφέρουν να δημιουργήσουν την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Παρά την αποτυχία, τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διεξάγουν μεγάλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Fed είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που δεν αναπτύσσει με ταχύ ρυθμό τον ισολογισμό της.
«Γιατί έπειτα από έξι χρόνια οι τράπεζες εξακολουθούν τέτοιες επιθετικές πολιτικές;», διερωτάται η Phoenix Capital, απαντώντας ότι αυτές οι πολιτικές συνεχίζονται λόγω των αποπληθωριστικών τάσεων που εμμένουν.
Στη συνέχεια αναφέρει πως είναι γνωστό σε όλους ότι ο αποπληθωρισμός είναι ένα καλό πράγμα.
Ειδικότερα, σχολιάζει πως κανείς δεν θα παραπονεθεί επειδή πρέπει να πληρώσει λιγότερα χρήματα για να αγοράσει κάτι, όπως για παράδειγμα ένα σπίτι, βενζίνη ή έναν υπολογιστή.
Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός του χρέους είναι μια διαφορετική ιστορία, επισημαίνει η Phoenix Capital.
Και αυτό διότι ο αποπληθωρισμός του χρέους μεταφράζεται σε αύξηση των μελλοντικών αποπληρωμών.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό μεταφράζεται σε επιδείνωση της εξυπηρέτησης του χρέους, οδηγώντας τελικά σε χρεοκοπία και αναδιάρθρωσή του.
Ο αποπληθωρισμός του χρέους είναι αυτός που παραμένει στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες.
Πράγματι, αν σκεφτεί κανείς την απειλή του αποπληθωρισμού του χρέους, κάθε κίνηση των κεντρικών τραπεζών έχει νόημα, σημειώνει χαρακτηριστικά η Phoenix Capital, καθώς έχουν όλες στόχο να μειώσουν τα επιτόκια και να ωθήσουν σε άνοδο τα ομόλογα.
Με αυτό κατά νου, λέει η Phoenix Capital, ακόμα και μια οριακή επιδείνωση του αποπληθωρισμού του χρέους θα ήταν αρκετή να δώσει εφιάλτες στους κεντρικούς τραπεζίτες.
Είναι επίσης ο λόγος που εμφανίζονται λάτρεις του πληθωρισμού μέσω της υποτίμησης του νομίσματος, καθώς τους επιτρέπει να καταστήσουν πιο εξυπηρετούμενο το τεράστιο φορτίο χρέους.
Δυστυχώς, το μεγάλο «πείραμα της αναθέρμανσης της οικονομίας» έχει αποτύχει, προσθέτει χαρακτηριστικά η Phoenix Capital.
Πράγματι, όπως η Societe Generale έχει σημειώσει, φαίνεται ότιο ανεπτυγμένος κόσμος μπορεί να «μετατρέπεται σε Ιαπωνία», δηλαδή να κινείται προς ένα μακροπρόθεσμο αποπληθωριστικό κύκλο παρόμοιο με εκείνο που μαστίζει την Ιαπωνία τα τελευταία 20 χρόνια.

Για έξι ολόκληρα χρόνια ο κόσμος λειτουργούσε με δεδομένο ότι οι Κεντρικές Τράπεζες με κάποιο τρόπο θα έλυναν τα προβλήματά τους τα οποία δημιούργησαν την σοβαρή κρίση του 2008.
Ακόμα και ένα 5χρονο παιδί θα καταλάβαινε ότι δεν γίνεται να λυθεί ένα πρόβλημα χρέους με το να προσθέτεις ακόμα περισσότερο στο ήδη υπάρχον… πόσο μάλλον όταν πρόκειται για 10 τρις. χρέος στο αμερικανικό σύστημα.
Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η Phoenix Capital σε έκθεσή της για τις Κεντρικές Τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ομοίως, επισημαίνει η Phoenix Capital στον ίδιο τόνο, οποιοσδήποτε που έχει … μυαλό καταλαβαίνει ότι οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί χωρίς πείρα από τον πραγματικό κόσμο, που δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ μία δική τους επιχείρηση, ούτε έχουν κάνει κάποια ανάλογη δουλειά, δεν μπορούν να «σώσουν» την οικονομία.
Μάλιστα, μόνο κάποιοι από το διοικητικό συμβούλιο της FED, έχουν πραγματικά διοικήσει τράπεζα στη ζωή τους!
Ωστόσο η Phoenix Capital προειδοποιεί: διακυβεύονται εξαιρετικά πολλά χρήματα για να επιμείνουμε στην ψευδαίσθηση ότι η FED είναι παντογνώστης.
Τα μέσα ενημέρωσης, οι τράπεζες και οι πολιτικοί διαιωνίζουν την ψευδαίσθηση αυτή με ευχαρίστηση.
Πράγματι, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πολύ εύκολα ότι το σύνολο σχεδόν του πλούτου και της δύναμης διατηρήθηκε από αυτούς στην κορυφή του μίσχου οικονομίας.
Έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι κανείς δεν θα παραδεχθεί τα γεγονότα: ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν ιδέα πώς να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν σχεδόν κανένα κίνητρο για να πράξουν κάτι τέτοιο.

Έξι πραγματικότητες απέναντι στη μυθοπλασία, σύμφωνα με τη Phoenix Capital:
1. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μία φούσκα ομολόγων.
Το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, το πρόβλημα αντιστοιχούσε σε 80 τρισ.
Τώρα μιλάμε για περισσότερα από 100 τρισ. δολάρια
2. Η αγορά παραγώγων που χρησιμοποιεί αυτή τη φούσκα ως ασφαλιστική δικλείδα ξεπερνά τα 555 τρις. δολάρια
3. Πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι κυρίαρχες κυβερνήσεις, ακόμη και οι δήμοι έχουν χρησιμοποιήσει παράγωγα για πλαστά κέρδη και απόκρυψη του χρέους.
4. Οι επιχειρήσεις σήμερα είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα χρέη σε σχέση με το 2007, πριν ξεσπάσει η κρίση.
Όπως επισημαίνει ο επενδυτής Stanley Druckenmiller το 2007 τα εταιρικά ομόλογα ήταν 3,5 τρισ. δολάρια, ενώ σήμερα είναι 7 τρισ, δηλαδή όσο και το 50% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
5. Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι επίσης εκτεθειμένες το ίδιο ή και περισσότερο από όσο ήταν η Lehman Brothers πριν καταρρεύσει.
Η μόχλευση της FED είναι 78 προς 1, της ΕΚΤ 26 προς 1, ενώ της Lehman Brothers… 30 προς 1.
6. Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν ιδέα πώς να ξεφύγουν από τις στρατηγικές που έχουν ακολουθήσει.
Τα πρακτικά της FED το 2009 δείχνουν ότι η J. Yellen ανησυχούσε για το πώς θα ξεφύγει από αυτή την κατάσταση όταν ο ισολογισμός της τράπεζας ήταν 1,3 τρισ. δολάρια και τώρα είναι… περισσότερα από 4,5 τρισ.

O ρυθμός πληθωρισμού της Ευρωζώνης, δείχνει μία κάμψη στην ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης