Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι προμήθειες των τραπεζών στα επίπεδα του 3% στο στόχαστρο του Τρύφωνα Αλεξιάδη

Οι προμήθειες των τραπεζών στα επίπεδα του 3%  στο στόχαστρο του Τρύφωνα Αλεξιάδη
Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να παραμείνει απλός θεατής
«Μάχη» για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών στα μηχανήματα POS δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καθώς θεωρεί αναγκαία τη χρήση τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Οι τράπεζες όμως κρατούν ψηλά το πήχη των προμηθειών που φθάνει στα επίπεδα του 3%.
Το κόστος για την αγορά του μηχανήματος ανέρχεται έως τα 450 ευρώ.
Τα υψηλά τιμολόγια φέρνουν εμπόδια υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής καθώς τα καταστήματα που διαθέτουν ήδη μηχανήματα POS ανέρχονται μόλις σε 150.000.
Ο φετινός στόχος είναι να «αγγίξει» τα 300.000 καταστήματα.
Η χαμηλή διείσδυση των μηχανημάτων POS σκοντάφτει στις υψηλές προμήθειες και στο κόστος αγοράς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, έδειξε τους τραπεζίτες που… αντιστέκονται.
Υποστήριξε ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξήσει τα δημόσια έσοδα μέσω αυτής της διαδικασίας και όχι να αυξήσει τα κέρδη κάποιων.
Το εντυπωσιακό ήταν ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του αναπληρωτή υπουργού αναφορικά με την προσκόμιση στοιχείων για το ύψος των προμηθειών ενώ με τη στάση της άφησε χωρίς εκπροσώπηση τις τράπεζες ενώ απέφυγε να διατυπώσει επιχειρήματα που να δικαιολογούν τα σημερινά κόστη που εκτιμώνται στο 1%.
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι μπροστά σε μεγάλους σχεδιασμούς.
Έχουμε ετοιμάσει διατάξεις και μία σειρά από παρεμβάσεις για την επέκταση των ψηφιακών ηλεκτρονικών συναλλαγών σε κάθε μορφή συναλλαγή.
Ο κ. Αλεξιάδης έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα σταθεί θεατής σε αυτή την ιστορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή το κόστος αγοράς ενός σταθερού μηχανήματος φθάνει έως τα 200 ευρώ και ενός φορητού έως τα 450 ευρώ
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρά ρύθμιση που θα προβλέπει ένα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό για χρέη προς το δημόσιο για να προστατεύονται οι εισροές των χρημάτων που προέρχονται από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης