Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι βετεράνοι προειδοποιούν: Το μεγαλύτερο λάθος των επενδυτών σήμερα είναι να πουλήσουν

Οι βετεράνοι προειδοποιούν: Το μεγαλύτερο λάθος των επενδυτών σήμερα είναι να πουλήσουν
«Εκρηκτικές» οι αποδόσεις μετά από διορθώσεις όπως αυτή που βιώνουμε, φτάνουν έως και το 31,4% έπειτα από ένα χρόνο ανάκαμψης
Οι αγορές σε όλο τον κόσμο βιώνουν έντονες αναταράξεις και θα ήταν η εύκολη λύση για κάθε επενδυτή να πατήσει το κουμπί του πανικού και να πουλήσουν τις μετοχές τους.
Μεγάλο λάθος, λένε οι βετεράνοι των αγορών, γεγονός που επισημαίνει σε αναλυτικό του ρεπορτάζ το Business Insider.
Η ιστορία δείχνει ότι το να πανικοβάλλεται κανείς κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής μεταβλητότητας είναι το πιο κλασικό λάθος που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής.
Την τελευταία φορά που συνέβη μία διόρθωση, τον Αύγουστο του 2015, ο Brian Belski της BMO Capital Markets υπενθύμιζε με σημείωμα προς τους πελάτες του ότι πρέπει να υποστηρίζουν και να διακρατούν τις επενδύσεις τους κατά τη διάρκεια διορθώσεων.
«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές που προσπαθούν να προσπαθούν βρουν την κατάλληλη στιγμή για να μπουν και να βγουν στην αγορά εν αναμονή μίας πιθανής διόρθωσης έχουν τη λάθος προσέγγιση», σημείωνε ο Belski.
«Πάντα επιμένουμε στο να επιμείνει και να παραμείνει κανείς στις επενδύσεις του με πειθαρχία και να δέχεται με την ίδια ψυχραιμία τόσο τα καλά όσο και τα άσχημα νέα, από τη στιγμή που τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις τον κατάλληλο χρονισμό στις αγορές σε βάθος χρόνου», καταλήγει ο ίδιος.
Μία διόρθωση συμβαίνει όταν η αγορά πέφτει κατά 10% από τα προηγούμενα υψηλά της.
Εκεί βρισκόμαστε τώρα.
Η προσπάθεια του να καταλάβει κανείς τις απότομες κινήσεις της αγοράς οδηγεί τους επενδυτές σε μπελάδες και το να εγκαταλείψει κανείς την αγορά τη στιγμή που τα πράγματα γίνονται δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες.
Ορίστε τι λένε οι Belski και Roccanova:
«Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι επενδυτές έχουν την τάση να πουλάνε στην αδύναμη στιγμή τους και να μετά περιμένουν υπερβολικά πολύ χρόνο για να ξαναμπούν στην αγορά μετά την ανάκαμψή της.
Και υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του να χάσει κανείς μερικές καλές ημέρες αποδόσεων.
Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και το μικρότερο λάθος κρίσης μπορεί να έχει τεράστιες επιπλοκές για την απόδοση ενός χαρτοφυλακίου».
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με ένα διάγραμμα στο σημείωμα των Belski και Roccanova, οι αποδόσεις μετά από διορθώσεις όπως αυτή που βιώνουμε είναι πολύ καλές, με μία μέση άνοδο 19,9% για τον S&P 500 το επόμενο εξάμηνο και 31,4% τους επόμενους 12 μήνες.

Screen Shot 2015 08 24 at 11.51.22 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης