Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Κίνα φτερνίζεται και οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να μειώσουν τα επιτόκιά τους

Rabobank: Η Κίνα φτερνίζεται και οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να μειώσουν τα επιτόκιά τους
Πέντε χρόνια από την έναρξη του «νομισματικού πολέμου», η είσοδος της Κίνας σε αυτόν υπόσχεται να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια οικονομία
Οι αναλυτές της ολλανδικής Rabobank εξηγούν ότι ο βαθμός της μεταβλητότητας στις αγορές εντός του 2016 έπιασε στον ύπνο πολλούς επενδυτές.
Ειδικότερα, σε έκθεση της Rabobank επισημαίνονται τα εξής:
* Οι περισσότεροι λόγοι της μαζικής αποχώρησης από επενδύσεις υψηλού ρίσκου αποτελούν μία προέκταση των ζητημάτων που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το δεύτερο μισό του 2015.
Η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη στην Κίνα και οι ανησυχίες ότι οι παρεμβάσεις των κινεζικών αρχών στις αγορές αποτελούν μέρος του προβλήματος ήταν κάτι που συζητείτο ευρέως ήδη από πέρυσι.
* Παρόλ’ αυτά, με τις αβεβαιότητες που περιβάλουν την κινεζική ανάπτυξη, οι οποίες μεγεθύνονται από τους φόβους που σχετίζονται με την υποτίμηση του κινεζικού γουάν, καθώς και τις αμφιβολίες σχετικά με τις επιπτώσεις των υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων στην παγκόσμια οικονομία, όλο και περισσότεροι επενδυτές επιδιώκουν να βρουν ασφαλή καταφύγια.
Ως αποτέλεσμα, το γιεν, το ευρώ, το ελβετικό φράγκο και το αμερικανικό δολάριο έχουν βρει στήριξη.
Τα νομίσματα των εμπορευμάτων παραμένουν στον πάτο των αποδόσεων στην αγορά συναλλάγματος εντός του 2016, με την υπερπροσφορά σε αγορές από το πετρέλαιο μέχρι το σιδηρομετάλλευμα αρνούνται πεισματικά να ισορροπήσουν.
* Για πολλές χώρες παραγωγούς εμπορευμάτων στο χώρο των αναδυομένων, οι αδυναμίες των νομισμάτων έχουν πυροδοτήσει μία απρόσμενη αύξηση στις πληθωριστικές πιέσεις, το οποίο σημαίνει ότι μερικές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Κεντρικών Τραπεζών της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής, αντιμετωπίζουν έναν άσχημο συνδυασμό υψηλότερων τιμών και επιβραδυνόμενης ανάπτυξης για το 2016.
Οι παραγωγοί εμπορευμάτων του G10 έχουν αποφύγει τη στασιμότητα, εξαιτίας της μεγαλύτερης ευελιξίας και διαφοροποίησης της οικονομίας και του «λίπους» από αρκετά έτη που τα νομίσματά τους ήταν υπερτιμημένα.
* Προς το παρόν, όσο ο χαμηλός πληθωρισμός παραμένει ένα χαρακτηριστικό που εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο, αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής το 2016.
Εάν η Κίνα επιτρέψει στο νόμισμά της να υποτιμηθεί, όπως περιμένουν οι αναλυτές της Rabobank, ο κίνδυνος από την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για πολλούς από τους εμπορικούς εταίρους των χωρών τους θα αυξηθεί.
Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 5 χρόνια από τη στιγμή που ο όρος «νομισματικός πόλεμος» ειπώθηκε από τον τότε υπ. Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega, αλλά το 2016 υπόσχεται να προσφέρει ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία, λόγω της καθυστερημένης εισόδου της Κίνας στον πόλεμο αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης