Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι υπερβολές της μετατροπής των ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλιστική φορολογία - Άρθρο του Β. Κορκίδη

Οι υπερβολές της μετατροπής των ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλιστική φορολογία - Άρθρο του Β. Κορκίδη
Άρθρο του προέδρου της ΕΣΕΕ  κ. Βασίλη Κορκίδη στο bankingnews
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καταβάλλουν εισφορές ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, χωρίς να υπάρχει σύνδεση με το εισόδημά τους.
Η προς συζήτηση μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στοχεύει στη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος, αν και η επιβάρυνση του εισοδήματος άνω των 20.000 ευρώ κρίνεται, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα, εξοντωτική.
Μέχρι πρότινος οι αυτοαπασχολούμενοι στη Γερμανία δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
Από 1η Ιανουαρίου 2009 η ασφάλεια υγείας έχει γίνει υποχρεωτική και οι αυτοαπασχολούμενοι καλύπτονται είτε από θεσμοθετημένη δημόσια ασφάλεια υγείας είτε από ιδιωτική.
Επιπρόσθετα, συγκεκριμένες ομάδες αυτοαπασχολουμένων υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορές για την λήψη σύνταξης για τουλάχιστον 18 έτη ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα αντίστοιχα Γερμανικά επιμελητήρια.
Οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως στη χώρα μας δίνονται 14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα (δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα, επίδομα αδείας) αντί 12 στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Ως εκ τούτου, η επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη όταν εξετάζονται οι αποδοχές σε μηνιαία βάση.
Έτσι, για μέσο και υψηλό μικτό μηνιαίο εισόδημα ύψους (από 2.000 ευρώ και άνω), η συνολική ετήσια επιβάρυνση των εργαζομένων εγχώρια προσεγγίζει εκείνη των Γερμανών, παρά το γεγονός ότι ο αντίστοιχος συντελεστής είναι σημαντικά υψηλότερος (20,18% έναντι 16,0%)
Οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα υπολογίζονται με ποσοστό μικρότερο της Γαλλίας ή της Ιταλίας αλλά υψηλότερο της Γερμανίας.
Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στη χώρα μας καταβάλλονται 14 αντί 12 μισθών ετησίως.
Είναι γεγονός ότι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού σχεδίου επιχειρεί τη μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλιστική φορολογία, αφού βασίζεται στο εισόδημα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην δημιουργηθούν εξοντωτικές υπερβολές.

Πίνακας 1: Συντελεστές Ασφαλιστικών Εισφορών Εργοδοτών σε χώρες της Ευρωζώνης*, 2014

1

Παρατηρήσεις: Για λόγους συγκρισιμότητας, τα στοιχεία για τις Εσθονία, Ελλάδα, Σλοβακία έχουν αναχθεί σε ετήσια βάση.
Ο Συντελεστής για την Ελλάδα προκύπτει ως μέσος όρος μετά την αλλαγή της 1ης Ιουλίου 2014.
Στην Εσθονία καταβάλλεται εφάπαξ χρέωση (1.267,2 ευρώ) για την πρώτη κατηγορία.

Πίνακας 2: Συντελεστής Ασφαλιστικών Εισφορών Αυτοαπασχολουμένων σε χώρες της Ευρωζώνης*, 2014

2

Στην Ελλάδα, οι ασφαλιστικές εισφορές καθορίζονται διοικητικά με βάση τα χρόνια ασφάλισης, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος. Σύμφωνα με τις παρ. 1 & 2 του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/05 και τις παρ. 1-5 του άρθρου 1 του Π.Δ. 5/07, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (παλαιοί και νέοι) θα υπάγονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες των οποίων η μηνιαία εισφορά αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται.
Οι ασφαλιστικές κατηγορίες αναπροσαρμόζονται με Απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ.
Χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται οι εισφορές ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (Πίνακας 3)

Πίνακας 3: Ασφαλιστικές Κατηγορίες και Εισφορές ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ

3

Μέχρι πρότινος οι αυτοαπασχολούμενοι στη Γερμανία δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
Από 1η Ιανουαρίου 2009 η ασφάλεια υγείας έχει γίνει υποχρεωτική και οι αυτοαπασχολούμενοι καλύπτονται είτε από θεσμοθετημένη δημόσια ασφάλεια υγείας είτε από ιδιωτική.
Επιπρόσθετα, συγκεκριμένες ομάδες αυτοαπασχολουμένων υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορές για την λήψη σύνταξης για τουλάχιστον 18 έτη ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης