Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: H κρίση στην Κίνα άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» σε μια επικίνδυνη συστημική κρίση

Phoenix Capital: H κρίση στην Κίνα άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» σε μια επικίνδυνη συστημική κρίση
Σήμερα υπάρχουν περίπου 9 τρισ. δολάρια ΗΠΑ διάσπαρτα ανά τον κόσμο σε διάφορα carry trades, αξία που αντιστοιχεί στις οικονομίες της Ιαπωνίας και Γερμανίας μαζί
Η σχεδιασμένη υποτίμηση του κινεζικού γιουάν (renminbi) έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στην οποία αναγκάστηκε να προβεί η κεντρική τράπεζα της Κίνας τον Αύγουστο του 2015 σηματοδότησε την έναρξη της κατάρρευσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της κρίσης που βλέπουμε σήμερα να ξεδιπλώνεται παγκοσμίως, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης.
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital Investment (PCI), σύμφωνα με την οποία η νέα κρίση έχει μόλις ξεκινήσει.
Το 1997, η ασιατική κρίση «πυροδοτήθηκε» από την υποτίμηση του μπατ (νόμισμα) στην οποία προέβη η Ταϊλάνδη, η οποία είναι «μόλις» η τριακοστή μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.
Παρά ταύτα, παρά λίγο να καταστρέψει τις οικονομίες της Ασίας.
Συγκρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα, η Phoenix Capital αναφέρει, ότι οι διαρκείς υποτιμήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι σαφώς μεγαλύτερες από την αντίστοιχη στην οποία είχε προχωρήσει η Ταϊλάνδη, γεγονός το οποίο από μόνο του προμηνύει μια κρίση σημαντικά ισχυρότερη από αυτήν του 1997.

zho

Αυτό, γιατί η Phoenix Capital υπολογίζει πως σήμερα υπάρχουν περίπου 9 τρισ. δολάρια ΗΠΑ - αντιστοιχεί στο συνδυασμένο μέγεθος των οικονομιών της Ιαπωνίας και της Γερμανίας - διάσπαρτα ανά τον κόσμο σε διάφορα carry trades, όπως ονομάζεται η επενδυτική πρακτική δανεισμού σε ένα νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο με μοναδικό σκοπό την επένδυση σε μια αξία που αποτιμάται σε διαφορετικό νόμισμα.
Πρακτικά, η ενίσχυση του δολαρίου διεθνώς - όχι μόνο έναντι του renminbi - θα συμπαρασύρει σε διολίσθηση ή και υποτίμηση μια σειρά από ασθενέστερα νομίσματα, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κατάρρευση πολλών οικονομιών, νομισμάτων και κεφαλαιαγορών, καθώς θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη η εξυπηρέτηση των αρχικών δανείων των επενδυτών carry trades σε δολάρια ΗΠΑ.
Από επενδυτική σκοπιά, από το 2008 μέχρι το μέσον του 2014 βασική κινητήριος δύναμη των χρηματιστηρίων ήταν οι κεντρικές τράπεζες και η πολιτική τους, με τον S&P 500 να ακολουθεί με ακρίβεια την εξέλιξη της διόγκωσης του ισολογισμού της Federal Reserve κατά την περίοδο ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing).
Η νέα κρίση στον κόσμο των carry trades «ενθρόνισε» το δολάριο ΗΠΑ ως την νέα καθοριστική ισχύ διαμόρφωσης των εξελίξεων στο παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό σύστημα και τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι καλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης