Τελευταία Νέα
Πολιτική

Moscovici: Οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την Ελλάδα

Moscovici: Οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την Ελλάδα
Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι πιο ολοκληρωμένο από οποιοδήποτε προηγούμενο, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα, σημειώνει ο επίτροπος Οικονομικών
Πιο φιλόδοξους στόχους από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ζήτησε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, από τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, όπως δήλωσε ο ίδιος ο γάλλος πολιτικός σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv.
Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το τι συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα, ο Moscovici ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό προσπάθησαν να εξετάσουν σφαιρικά το ζήτημα του ασφαλιστικού, χωρίς όμως να υπεισέρθουν σε λεπτομέρειες για τις ακριβείς παραμέτρους.
Συνεχίζοντας, ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι στόχος των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων είναι η επιτυχία της Ελλάδας, με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος να αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.
Σημείωσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους υπό καλές προϋποθέσεις.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, αφού αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και το μέλλον του προγράμματος.
Ο κ. Moscovici υπογράμμισε ακόμη ότι τόνισε στον έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη για μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και για την υλοποίηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.
Τόνισε, μάλιστα, ότι με τον κ. Τσίπρα συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτως ώστε να είναι όλοι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιμένοντας στην άποψη ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο από οποιοδήποτε προηγούμενο, αλλά, παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θέματα που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.
Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν περιθώρια ελιγμών από την πλευρά των πιστωτών, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ελληνική τραγωδία, δεδομένων και των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Pierre Moscovici σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να μειωθούν οι απαιτήσεις από τη στιγμή που υπάρχει ένας οδικός χάρτης, το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο βασίζεται στη συμφωνία του Ιουλίου και το οποίο πρέπει να τηρηθεί.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι το κλίμα, οι συνθήκες εργασίας και οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών, των κρατών της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βελτιωθεί κατά πολύ από τον περασμένο Ιούλιο.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών σχολίασε ότι το καλοκαίρι τοπυ 2015 βρεθήκαμε κοντά στο Grexit, το οποίο όμως αποφεύχθηκε και κανείς δεν επιθυμεί να ξανανοίξει αυτό το κεφάλαιο.
Αντιθέτως, τόνισε, πρέπει να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, γι’ αυτό και απαιτείται μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία δεν έχει επέλθει ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης