Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Οξφόρδη, Πρίνστον και Χάρβαρντ στηρίζουν την υποψηφιότητα των Ελλήνων νησιωτών για το Νόμπελ Ειρήνης

Guardian: Οξφόρδη, Πρίνστον και Χάρβαρντ στηρίζουν την υποψηφιότητα των Ελλήνων νησιωτών για το Νόμπελ Ειρήνης
Η διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών για την υποψηφιότητα των Ελλήνων έχει ήδη συγκεντρώσει 280.000 υποστηρικτές
Διεθνή απήχηση έχει λάβει η πρόταση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υποψηφιότητα των ελλήνων νησιωτών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης του προσφυγικού, για το Νόμπελ ειρήνης
Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, μία διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών, από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου πρόκειται να ενταχτεί στην ομάδα των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν προτείνει τους Έλληνες νησιώτες για το Νόμπελ ειρήνης.
Πρόκειται για επιφανείς πανεπιστημιακούς της Οξφόρδης, του Πρίστον, του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης οι οποίοι συντάσσουν ήδη τη δική τους πρόταση.
Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει την 1η Φεβρουαρίου, αλλά εκείνοι που στηρίζουν αυτό το σχέδιο έχουν ήδη συναντήσει τον υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος- σύμφωνα με τους ίδιους- τους πρόσφερε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Η διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών για την υποψηφιότητα των Ελλήνων έχει ήδη συγκεντρώσει 280.000 υποστηρικτές.
Αν και δεν έχει τελειοποιηθεί η επίσημη επιστολή υποψηφιότητας, εκτιμάται ότι οι ακαδημαϊκοί- η ταυτότητα των οποίων θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες- θα παρακαλέσουν τα μέλη της επιτροπής των Νόμπελ να αποδεχθούν την υποψηφιότητα.
Οι προσωπικότητες αυτές θα επισημάνουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πρόκειται για ανθρώπους από μία χώρα που ήδη ήταν αντιμέτωπη με τη δική της οικονομική κρίση, αλλά ανταποκρίθηκαν στην τραγωδία του προσφυγικού με αυτοθυσία, ανοίγοντας τα σπίτια τους στους ξεριζωμένους, ρισκάροντας τη ζωή τους για να σώσουν άλλους και φροντίζοντας τους ασθενείς και τους τραυματίες.
Μόνο άτομα ή οργανισμοί μπορούν να κερδίσουν το βραβείο οπότε είναι πιθανό- σύμφωνα με τον Guardian- τα δίκτυα αλληλεγγύης των ελληνικών νησιών ή άτομα από αυτές τις ομάδες εθελοντών να είναι οι τελικοί υποψήφιοι.
Να σημειωθεί ότι από τους 900.000 από τους πρόσφυγες που πέρασαν στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, οι περισσότεροι έφτασαν στα ελληνικά νησιά, όπου ψαράδες και άλλοι ντόπιοι έκαναν ότι μπορούσαν για να τους διασώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης