Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ο κίνδυνος Grexit δεν έχει εξαλειφθεί - Σε ύφεση -0,5% η οικονομία το 2016 - Ανησυχίες για το πρόγραμμα

Morgan Stanley: Ο κίνδυνος Grexit δεν έχει εξαλειφθεί - Σε ύφεση -0,5% η οικονομία το 2016 - Ανησυχίες για το πρόγραμμα
Ενώ οι αγορές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit), υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι ατυχήματος, σημειώνει η Morgan Stanley
Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί διατυπώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley σε έκθεση υπό τον τίτλο «EU Periphery Chartbook - Greece: Better, Yes, but Not Good Just Yet» («Ελλάδα: Σε καλύτερη κατάσταση, ναι, αλλά όχι σε καλή κατάσταση ακόμα»), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Παράλληλα, οι αναλυτές της Morgan Stanley αναφέρουν ότι υπάρχουν ανησυχίες για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και ότι το ΔΝΤ μόνο υπό προϋποθέσεις θα συμμετάσχει.
Ακόμα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, προβλέπει ύφεση -0,5% το 2016, ενώ επιστροφή στην ανάπτυξη (+1,7%) το 2017.
Πιο συγκεκριμένα η Morgan Stanley αναφέρει πως η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται με ήπιο ρυθμό, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος από την εφαρμογή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) ήταν ασθενέστερος του αναμενόμενου.
Προσθέτει, δε, πως το ΑΕΠ παραμένει αδύναμο εκ των θεμελίων του, ενώ η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών και οι τιμές των κατοικιών συνεχώς υποχωρούν.
Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής δεν εφαρμόζεται και τόσο ομαλά, το αντίθετο μάλιστα, ενώ η συγκυβέρνηση έχει χάσει μερικούς βουλευτές.
Το re-profiling του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα ήταν ένα θετικό γεγονός.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί.
Ενώ οι αγορές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit), υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι ατυχήματος.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οριακά το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

morgan stanley 1

morgan stanley 3

morgan stanley 4

Τα σημεία κλειδιά της Morgan Stanley:

– Οι επιχειρηματικοί δείκτες έχουν ανακάμψει δυναμικά και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύεται. Ωστόσο γενικά η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να συρρικνώνεται.
- Η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο θα είναι βραδεία: Η αγορά κατοικίας είναι αδύναμη, ενώ οι εξαγωγές αποτελούν θετικό στοιχείο, μόνο επειδή οι εισαγωγές συρρικνώνονται.
– Το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) λήγει τον Μάρτιο: Το ΔΝΤ ενδέχεται να ανανεώσει τη στήριξή του, ωστόσο υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει δυναμικές πολιτικές και θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.
– Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί τελικά να υλοποιηθεί αλλά δεν θα είναι ούτε γρήγορη, ούτε εμπροσθοβαρής, όπως και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.
– Δεν υπάρχουν άμεσες υποχρεώσεις να καλυφθούν όμως η χρηματοδότηση χωρίς βοήθεια από τους πιστωτές θα είναι πρόβλημα εξαιτίας του αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές.
– Τα δημοσιονομικά της χώρας πρέπει να προσαρμοσθούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως στο ασφαλιστικό και στο ενεργειακό δεν έχουν τελειώσει.
– Δεν συμφωνεί με την άποψη της αγοράς ότι το ενδεχόμενο Grexit είναι αμελητέο: Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο μόνο οριακά.
Το συμπέρασμα της Morgan Stanley είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ότι το Μνημόνιο εφαρμόζεται αν και όχι με ομαλό τρόπο και ότι η οικονομία συρρικνώνεται πιο αργά, καθώς η λιτότητα υστερεί.
Για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley αναφέρει ότι παραμένουν Equalweight και μετά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

morgan stanley 2
morgan stanley 5


Οικονομικές Προβλέψεις

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,5% το 2016, ενώ θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2017.
Επιπλέον «βλέπει» βελτίωση της απασχόλησης με την ανεργία να μειώνεται σε 25,2% το 2016 και 24% το 2017, ενώ προβλέπει οριακό αποπληθωρισμό (-0,1%) το 2016 και επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό (+0,8%) το 2017.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το χρέος της χώρας επί του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 204,8% το τρέχον έτος, από 196,7% (εκτίμηση) το 2015, και να διαμορφωθεί σε 202,7% το 2017.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης