Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Blackrock: Τα τρία γραφήματα που πρέπει να δουν όλοι οι επενδυτές για να ξέρουν την αλήθεια για το bear market

tags :
Blackrock: Τα τρία γραφήματα που πρέπει να δουν όλοι οι επενδυτές για να ξέρουν την αλήθεια για το bear market
Αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο οι αγορές να βρίσκονται σε bear market, θα πρέπει να διαβάσετε αυτά τα δεδομένα, επισημαίνει ο Russ Koesterich
Τρία άκρως διαφωτιστικά γραφήματα που πρέπει να δουν όλοι οι επενδυτές παρουσιάζει ο παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας στον κόσμο, της Blackrock, Russ Koesterich.
Όπως αναφέρει ο ίδιος σε κείμενό του που δημοσιεύεται στο blog της Blackrock, μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, το 2016 έχει ήδη καταφέρει κάποια αξιοσημείωτα πράγματα:
Το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς όλων των εποχών για τις μετοχές, μία υποχώρηση 20% για τις κινεζικές μετοχές και το χαμηλότερο επίπεδο τιμών για το πετρέλαιο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Δεδομένης της τραγικής εκκίνησης του έτους, το καθοριστικό ερώτημα είναι εάν όλο αυτό πρόκειται για ακόμη μία επίπονη αλλά προσωρινή διόρθωση ή εάν αποτελεί την απαρχή μίας bear market.
Προς το παρόν, ο Koesterich πιστεύει ότι συμβαίνει το πρώτο από τα δύο.
Με αυτό υπόψιν, η συντονισμένη επιβράδυνση στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, η μείωση των κερδών και η επιδείνωση στα spreads δανεισμού αυξάνει τον κίνδυνο για μία πιο σοβαρή αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων.
Ορίστε 3 γραφήματα που μπορεί να παρακολουθεί κανείς για να καταλάβει εάν βρίσκεται μπροστά μας μία bear market.

Παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή
Ενώ οι υπηρεσίες είναι σταθερές και αναλογούν σε ένα όλο και αυξανόμενο μερίδιο της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, η παραγωγή αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.
Αυτό είναι προβληματικό για πολλούς λόγους.
Πρώτο, τα στοιχεία για την παραγωγή, και ειδικά για τις νέες παραγγελίες εξαρτημάτων, αποτελούν καθοριστικούς δείκτες.
Οι εταιρείες μειώνουν αμέσως αυτές τις παραγγελίες εάν περιμένουν ότι η ζήτηση θα μειωθεί.
Ακόμη ένας λόγος για να παρακολουθεί κανείς αυτά τα στοιχεία, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι ότι η αγορά υψηλών αποδόσεων έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά τις εταιρείες της «παλιάς οικονομίας».
Οπότε, ακόμη και εάν η ευρύτερη οικονομία αναπτύσσεται, μία συρρίκνωση στη βιομηχανική παραγωγή και η μείωση των κεφαλαιακών δαπανών θα μπορούσαν να πλήξουν δυσανάλογα τις συνθήκες για την χρηματαγορά των ΗΠΑ.

manu

Αναθεώρηση κερδών
Παράλληλα με τη συρρικνώμενη βιομηχανική παραγωγή και την βραδεία ανάπτυξη, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι βλέπουμε τη χειρότερη αναθεώρηση κερδών από το 2009.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε μία ύφεση κερδών.
Ενώ αυτό είναι πάντα προβληματικό, είναι ακόμη πιο πολύπλοκο τώρα που οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών εξακολουθούν να είναι υψηλές.
Επιπλέον, η Fed συσφίγγει την πολιτική της και η χαλάρωση από άλλες κεντρικές τράπεζες δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως άλλες φορές.
Οποιαδήποτε κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει πλέον να οδηγηθούν από υψηλότερα κέρδη.
Μέχρι τώρα, όπως δείχνει το γράφημα, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο.

earnings

Τα spreads δανεισμού

Ενώ η Κίνα έχει υπάρξει ο καταλύτης για την πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές, οι συνθήκες στην αγορά χρεογράφων έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους 18 μήνες, όπως δείχνει και το παρακάτω γράφημα.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλής απόδοσης είναι τώρα υπερδιπλάσιες απ' ότι στα μέσα του 2014.
Η διεύρυνση των spread και η επακόλουθη σύσφιξη στις συνθήκες της χρηματαγοράς έχουν συμβάλει στην μετατόπιση της μεταβλητότητας.
Εάν τα spreads συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεταβλητότητα και θα εγείρει περισσότερα θεμελιώδη ερωτήματα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

credit

Προς το παρόν, τα περισσότερα δεδομένα παραμένουν ήπια θετικά.
Οι περισσότεροι βασικοί δείκτες σηματοδοτούν μία επέκταση της οικονομίας και η πρόσφατη διεύρυνση των spreads δείχνει ότι ήδη αποτιμά μία πιθανή εκτίναξη σε χρεοκοπίες στους κλάδους της ενέργειας και των πρώτων υλών.
Όμως, κάθε επενδυτής πρέπει να παρακολουθεί την πορεία αυτών των δεικτών το επόμενο διάστημα.
Περαιτέρω επιδείνωση ενός η περισσοτέρων εξ αυτών θα αύξανε τις πιθανότητες για μία πιο σοβαρή διόρθωση και πιθανόν μία πιο προφανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης