Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Το Brexit μπορεί να μετατρέψει τη Βρετανία σε «ασφαλές καταφύγιο», προκαλώντας την αποσύνθεση της Ε.Ε.

Barclays: Το Brexit μπορεί να μετατρέψει τη Βρετανία σε «ασφαλές καταφύγιο», προκαλώντας την αποσύνθεση της Ε.Ε.
Οι συνέπειες μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με αυτές ενός Grexit, σημειώνει η βρετανική τράπεζα
Μια βρετανική αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να καταστήσει τη Βρετανία «ασφαλές καταφύγιο», εν μέσω απoσύνθεσης της Ευρώπης, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Barclays.
Μια ψήφος υπέρ του Brexit θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας στην πληγμένη από την κρίση Ευρώπη, σημειώνει η βρετανική τράπεζα, η οποία προσθέτει ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τη Σκοτία από το να σπάσει τους δεσμούς της από τη σχετική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Barclays σημειώνει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αποτύχει να αντιληφθούν το απόλυτο μέγεθος μιας βρετανικής ψήφου, αποκαλώντας τη έναν από τους πιο σημαντικούς κινδύνους παγκοσμίως του έτους, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού πρότζεκτ.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ μιας εξόδου από την Ε.Ε., οι πολιτικές και θεσμικές συνέπειες στη Γηραιά Ήπειρο θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε οικονομική αποτυχία, με τις συνέπειες να μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές ενός Grexit.
Ένας αριθμός ευρωπαϊκών χωρών θα βρίσκονταν στο έλεος ακραίων αριστερών ή δεξιών λαϊκίστικων κομμάτων, ωθώντας τες στην έξοδο από την Ευρώπη, σημειώνει η Barclays και προσθέτει ότι «αν η πολιτική στην Ε.Ε. στραφεί προς το χειρότερο, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ειδωθεί ως ασφαλές καταφύγιο από αυτούς τους κινδύνους, αντιστρέφοντας την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ».
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι σκοτσέζοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να φύγουν από τη σχετική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου για μια αυξανόμενη αβεβαιότητα στην Ε.Ε.», τονίζει η Barclays.
Οι προειδοποιητικές φωνές φοβούνται ότι η Ευρώπη, και όχι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπέφερε τα χειρότερα από τις συνέπειες ενός Brexit.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Deutsche Bank ανέφερε ότι ένα Brexit θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη, καθιστώντας δεύτερου βαθμού δύναμη παγκοσμίως.
«Το δημοψήφισμα γενικά βλέπεται ως ένα βρετανικό θέμα, όταν θα έπρεπε να το βλέπουν ως ευρωπαϊκό θέμα», σημειώνει η Barclays.
Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν το «συναισθηματικά φορτισμένο» θέμα της μετανάστευσης ως ενός «μπαλαντέρ» που θα μπορούσε να δει τη Βρετανία να αποχωρεί από την Ε.Ε.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι ανησυχίες σχετικά με την μετανάστευσεη έχουν αυξηθεί για να καταστούν το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., επισκιάζοντας τους φόβους για την οικονομία, την τρομοκρατία και την ανεργία από τις αρχές του 2015.
Σε περίπτωση που προκύψει ένα Brexit, αυτό θα ενθάρρυνε άλλα κράτη – μέλη που μάχονται να ελέγξουν τη μετανάστευση και θα απελευθέρωνε ένα νέο κύμα αναταραχής στην Ε.Ε., σημειώνει η Barclays.

Ευρωβαρόμετρο: τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης