Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα - Έως το τέλος Φεβρουαρίου η πρώτη αξιολόγηση

Deutsche Welle: Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα - Έως το τέλος Φεβρουαρίου η πρώτη αξιολόγηση
Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να αλλάξει το κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία
Στην Αθήνα επιστρέφουν από τη Δευτέρα οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με την Deustche Welle τα κύρια θέματα της πρώτης αξιολόγησης είναι το ασφαλιστικό και οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 και τα δύο επόμενα χρόνια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί εκτιμούν ότι τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος ωστόσο σε σχέση με τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης λόγω της βαρύτητας των ανοικτών θεμάτων εκτιμάται ότι θα πάρει κάποιο χρόνο.
Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προφανώς για να αλλάξει το κλίμα έναντι της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν το αποκλείουν υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει γρήγορα.
Δεν μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα από την κυβέρνηση, δήλωσε χαρακτηριστικά μέσα στην εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, ρίχνοντας στην ουσία το μπαλάκι στην Αθήνα για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ενιαία θέση έναντι της Αθήνας αναζητούν οι θεσμοί

Το κλίμα είναι καλό παρά τις τριβές που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης με αφορμή το προσφυγικό και την τρίμηνη διορία που θα δοθεί στη χώρα μας για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του προσφυγικού και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ούτε ως προς το περιεχόμενο, ούτε στο χρονοδιάγραμμα», διευκρίνισε ο επίτροπος Pier Moscovici θέλοντας να βάλει τέλος σε σχετικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ευρωπαϊκό τύπο.
Αυτό που τονίζουν σε όλους τους τόνους στις Βρυξέλλες είναι ότι οι θεσμοί θα διαμορφώσουν μια κοινή θέση έναντι της κυβέρνησης στην Αθήνα.
Και το λένε αυτό γιατί είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ έχει μια σκληρότερη στάση από τους Ευρωπαίους δανειστές τόσο σε σχέση με ασφαλιστικό όσο και με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Αντίθετα, ο διεθνής οργανισμός είναι πιο κοντά στις ελληνικές επιδιώξεις στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, συζήτηση που θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης