Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναξιόπιστη στις εξαγγελίες αλλά συνεπής στο μνημόνιο η κυβέρνηση θα δεχθεί μείωση συντάξεων – Δεν πάμε σε εκλογές

Αναξιόπιστη στις εξαγγελίες αλλά συνεπής στο μνημόνιο η κυβέρνηση θα δεχθεί μείωση συντάξεων – Δεν πάμε σε εκλογές
Ο Μητσοτάκης ο νέος αρχηγός της ΝΔ διαβεβαίωσε την ομάδα των διεθνών επενδυτών ότι δεν θα ζητήσει εκλογές, το Ποτάμι αναφέρει ότι δεν θέλει εκλογές και γενικώς τα κόμματα αποκηρύσσουν τις πρόωρες εκλογές.
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη και ασυνεπής στις εξαγγελίες της αλλά όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία αλλά και οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα σε ομάδα διεθνών επενδυτών….η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα ή τέλη Μαρτίου του 2016.
Ακόμη και αν υπάρξουν αποκλίσεις και η έγκριση της αξιολόγησης ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα έχει δεχθεί με μαθηματική ακρίβεια μείωση συντάξεων, ένα θέμα που προεκλογικά ήταν σημαία της αντιπολιτευτικής γραμμής ΣΥΡΙΖΑ.
Μείωση συντάξεων θα υπάρξει, εξέλιξη που θα σοκάρει και θα δημιουργήσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά….ότι και να συμβεί εκλογές δεν θα προκηρυχθούν.
Ο Μητσοτάκης ο νέος αρχηγός της ΝΔ διαβεβαίωσε την ομάδα των διεθνών επενδυτών ότι δεν θα ζητήσει εκλογές, το Ποτάμι αναφέρει ότι δεν θέλει εκλογές και γενικώς τα κόμματα αποκηρύσσουν τις πρόωρες εκλογές.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο ακόμη και αν η κυβέρνηση χάσει τους 151 θα βρεθούν κάποιοι πρόθυμοι να ψηφίσουν το ασφαλιστικό και τις μειώσεις των συντάξεων.
Οπότε με τον ένα ή άλλο τρόπο – ακόμη και στο δυσμενές σενάριο της πολιτικής κρίσης – εκλογές δεν θα διεξαχθούν στην Ελλάδα καθώς όλα τα κόμματα και βεβαίως η ΕΕ θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί όλα τα φλέγοντα ζητήματα καθώς…. διαχειρίζεται καλύτερα τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι μειώσεις συντάξεων και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Μείωση των κύριων συντάξεων κατά -25% με τις μεγαλύτερες συντάξεις το ποσοστό της μείωσης να φθάνει έως -30%, μείωση των επικουρικών συντάξεων έως -60% και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν μέρος του πακέτου προτάσεων που θα εισηγηθεί η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Όπως αποκαλύπτεται το ασφαλιστικό αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα όχι μόνο για τους πρακτικούς λόγους της βιωσιμότητας αλλά και γιατί η πρόταση της κυβέρνησης για τι ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται ελλειπής και όχι κοστολογημένη.
Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews.gr «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι κοστολογημένη.
Υπάρχει μια απόκλιση τουλάχιστον 35% με 40% από τους πραγματικούς στόχους και αυτό πρέπει να διορθωθεί»
Και το ερώτημα είναι πως θα διορθωθεί;
Η απάντηση μάλλον αυτονόητη θα υπάρξει μείωση κύριων συντάξεων και θα υπάρξει και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Με βάση μια πρόταση οι κύριες συντάξεις θα μπορούσαν να μειωθούν έως -25%, οι επικουρικές έως -60%.
Η μείωση των επικουρικών σε τέτοια κλίμακα είναι προθάλαμος της κατάργησης της επικουρικής σύνταξης καθώς το τελικό ποσό θα είναι εξωφρενικά χαμηλά.
Η έννοια της αναλογικότητας μεταξύ εισφορών και σύνταξης έχει καταρρεύσει.
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε πιέσει ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν καθώς λόγω του PSI+ υπέστησαν μεγάλες ζημίες.
Τα χρήματα που ήταν να δοθούν για τις τράπεζες θα μπορούσε ένα μέρος να ανακεφαλαιοποιήσει τα ασφαλιστικά Ταμεία, λύση που είναι πρακτικά βιώσιμη αλλά σίγουρα όχι πολιτικά καθώς το ΔΝΤ και κυρίως ο ESM δεν θα δώσουν το πράσινο φως.
Η λύση που εξετάζεται είναι ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Τα Ταμεία πρέπει να προσαρμόζουν τις παροχές τους που αποτελούν τα έξοδα, σε σχέση με τις εισφορές τους που είναι τα έσοδα ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα.
Με την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τα ταμεία θα καλύπτουν τις παροχές τους από ίδια έσοδα χωρίς ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης.
Αυτό σημαίνει ότι στα ταμεία που εμφανίζουν έλλειμμα, θα γίνεται περικοπή συντάξεων, αυτοματοποιημένα για μια χρονικά ή για όσο χρόνο να απαιτηθεί για να μπορούν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης