Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντισυνταγματική η αναδρομική αυτοτελής φορολόγηση των τραπεζικών αποθεματικών, σύμφωνα με το ΣτΕ

Αντισυνταγματική η αναδρομική αυτοτελής φορολόγηση των τραπεζικών αποθεματικών, σύμφωνα με το ΣτΕ
Αφορά σε φορολόγηση των τραπεζικών αποθεματικών - με συντελεστές 10%-15% - που είχε εισάγει ο Ν. 3513/2006
Αντισυνταγματική έκρινε την αναδρομική - προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 - αυτοτελή φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ανατρέποντας σχετικές προβλέψεις του επίμαχου νόμου Ν. 3513/2006.
Μέσω αυτού, είχε επιβληθεί ειδικά στις ημεδαπές τραπεζικές ανώνυμες εταιρείες και στα εγκατεστημένα στην Ελλάδα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, φόρος επί των αποθεματικών τους (με συντελεστές 10%-15%), τα οποία εμφανίζονταν στον τελευταίο πριν από τον ισολογισμό τους της 1ης Ιανουαρίου 2006.
Πρακτικά, προβλεπόταν φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών που αποκτήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του νόμου.
Με την υπ’ αριθμ. 112/2016 απόφασή του, το Β’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε «μη εφαρμοστέα», καθ' ότι αντισυνταγματική.
Η απόφαση βασίζεται στο άρθρο 78 του Συντάγματος που αναφέρει, ότι «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».
Οι Δ.Ο.Υ. πλέον είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν στις τράπεζες τους σχετικούς φόρους που καταβλήθηκαν από αυτές, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντες», για το διάστημα που αφορούσε πριν την 1η Ιανουαρίου 2005.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προσφυγής που εξέτασε, το ΣτΕ υποχρεώνει τώρα τη ΦΑΕ Αθηνών να επιστρέψει με τον συγκεκριμένο τρόπο 54,51 εκατ. ευρώ στην προσφεύγουσα τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης