Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη, που «θερίζει» - Πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη, που «θερίζει» - Πρόσληψη  400 νοσηλευτών και 100 γιατρών
Μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι (εκ των οποίων αρκετοί <60 ετών) έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
Σύσκεψη για την επιθετική εποχική γρίπη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1/2 στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ασθενών που χάνουν τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές της γρίπης, αλλά των αυξημένων αναγκών για κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που είναι σε έλλειψη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι σήμερα, 34 άνθρωποι - εκ των οποίων αρκετοί κάτω των 60 ετών - έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Στη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην ταχύτερη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εξέφρασε την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%.
Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρο-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.
Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί προσλήψεις 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών, οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2016 θα έχουν στελεχώσει τις ΜΕΘ, οι οποίες με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της τρέχουσας περιόδου.
Με τους διορισμούς αυτούς εκτιμάται, ότι θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.
Από την πλευρά του, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:
Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης