Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληρή διαπραγμάτευση Κατρούγκαλου - δανειστών για το ασφαλιστικό - Απορρίπτουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Σκληρή διαπραγμάτευση Κατρούγκαλου - δανειστών για το ασφαλιστικό - Απορρίπτουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Η μάχη της κυβέρνησης ειδικά με τους «ακραίους» του ΔΝΤ αναμένεται δύσκολη
(upd) Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η ελληνική πλευρά μετά από την τρίωρη αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχεία της Αθήνας.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας κάνει λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο, σε πλαίσιο ωστόσο δημιουργικό και εποικοδομητικό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι θεσμοί έθεσαν τα γνωστά θέματα που τίθενται πάντα για το ασφαλιστικό (ποσοτικοποίηση, δημοσιονομικοί στόχοι), ενώ σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα δήλωσε πως «ήταν όπως τα περιμέναμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί απέρριψαν και επίσημα την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο επικούρησης κατά 1,5%, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η μείωση στις συντάξεις.
Όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, Οι δανειστές δεν ήταν πιεστικοί και δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τεθεί το ζήτημα σε επόμενη συνάντηση.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, ο κ. Κατρούγκαλος είναι προετοιμασμένος για σκληρή αντιπαράθεση, στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες από δηλώσεις και διαρροές.
Η μάχη ειδικά με τους «ακραίους» του ΔΝΤ αναμένεται δύσκολη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κόκκινη γραμμή για την προστασία των κύριων συντάξεων.
Από την πλευρά τους οι δανειστές με προεξέχουσα την Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσαν ότι η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου δεν είναι αρκετή, υπονοώντας ότι θα απαιτηθεί κούρεμα των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις μεσοσταθμικά 15% και έως 30% στα υψηλά ποσά (που δε διαψεύστηκε) σχετίζονται με την εκτίμηση των δανειστών ότι η δέσμευση για άμεση μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν επιτυγχάνεται την τριετία 2016-2018 με την μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου.
Το μεγάλο αγκάθι θα είναι η «ποσοτικοποίηση» του σχεδίου νόμου, δηλαδή οι δανειστές δε θα αποδεχθούν το σχέδιο αν «δεν βγαίνουν τα νούμερα».
Όσον αφορά στο μέτωπο των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εξεγερμένων με τη γραβάτα, που θα κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους στο πλαίσιο της γενικής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι δε θα συζητηθούν άλλες ελαφρύνσεις στις εισφορές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ετσι , στα «μαλακά» πέφτουν οι νέοι για τα πρώτα πέντε χρόνια της σταδιοδρομίας τους ενώ κλιμακωτές εκπτώσεις προβλέπονται για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.
Για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ δεν θα παρέχεται καμία έκπτωση.
Συμπερασματικά το κουαρτέτο :
- Αμφισβητεί τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και ζητά ακόμα περισσότερα μετρήσιμα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι με το σχέδιο νόμου επιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι το μνημόνιο απαιτεί η κρατική χρηματοδότηση να μειωθεί κατά 900 εκ ευρώ επιπλέον και να κατέβει στα 8,6 δις από 9,5 δις που ήταν το 2015.
- Ζητά να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης 63% -81% για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.
Ουσιαστικά διαφωνούν με το σκεπτικό της κυβέρνησης να προστατεύσει τους χαμηλόμισθους που συμπληρώνουν λίγα χρόνια ασφάλισης ώστε να πάρουν αξιοπρεπείς συντάξεις.
-Απαιτεί η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.
- Απορρίπτει την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης επικαλούμενοι την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
- Δε προσμετρά τα έσοδα ύψους 400 εκ ευρώ από την αύξηση της παρακράτησης στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΠΥ το οποίο είναι μεν έσοδο αλλά δεν λογίζεται ως μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης .
- Ζητά να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις

Αλλά και το προσχέδιο νόμου που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως ισοδύναμο για να «γλιτώσει» τις μνημονιακές δεσμεύσεις οδηγεί σε μείωση συντάξεων κατά 15%-30% σε σχέση με τις σημερινές , σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρέθεσε η ΑΔΕΔΥ.
Ειδικότερα:

Υπάλληλος ΠΕ:
• Με το ισχύον καθεστώς (νόμος 3029/2002) θα έπαιρνε σύνταξη 1.334,39 ευρώ μεικτά.
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 882,09 ευρώ μεικτά. Μείωση 34,39%!

Υπάλληλος ΤΕ:
• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.288,31 ευρώ μεικτά.
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 859,28 ευρώ μεικτά. Μείωση 33,3%!

Υπάλληλος ΔΕ:
• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.155,88 ευρώ μεικτά.
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 805,3 ευρώ μεικτά. Μείωση 30,33%!

Υπάλληλος ΥΕ:
• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.005,53 ευρώ μεικτά.
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 744,76 ευρώ μεικτά. Μείωση 25,93%!

Ο κ. Κατρούγκαλος  επανέλαβε χθες το βράδυ στην  εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου « στον ενικό " ότι   δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν οι κύριες συντάξεις » ενώ παραδέχθηκε ότι « οι εισφορές είναι στο..θεό » και  ότι το προτεινόμενο σύστημα καταβολής εισφορών θα ευνοήσει τα χαμηλά εισοδήματα και θα επιβαρύνει τα  μεσαία και τα υψηλά.
Ο υπουργός εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε παρεμβάσεις  για την ελάφρυνση των επιστημόνων  σχετικά με τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης