Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αυστρία θα πληρώνει 500 ευρώ στους πρόσφυγες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Η Αυστρία θα πληρώνει 500 ευρώ στους πρόσφυγες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Σε 50.000 απελάσεις πρόκειται να προχωρήσει η Αυστρία τα επόμενα 4 χρόνια - Θα τεθεί πλαφόν 1,5% ως προς το συνολικό πληθυσμό στην αποδοχή των αιτήσεων ασύλου
Σε ανάλυση για το πρόβλημα με τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζει η Αυστρία προχωράει η ιστοσελίδα zerohedge, φέρνοντας στο προσκήνιο τα σχέδια της κυβέρνησης για 50.000 απελάσεις με... αμοιβή 500 ευρώ για όσους δεχθούν την έξοδο από τη χώρα εθελουσίως.
Ειδικότερα, το zerohedge αναφέρει τα εξής στο ρεπορτάζ του:
Τον προηγούμενο μήνα ο αυστριακός ΥΠΕΞ, Sebastian Kurz, επρόκειτο να κόψει τις κοινωνικές παροχές στους πρόσφυγες που αποτύγχαναν να παρακολουθήσουν «ειδικά εκπαιδευτικά μαθήματα ενσωμάτωσης».
Η Αυστρία, όπως η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες στη ζώνη Σένγκεν, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή που ζητούν άσυλο.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την διαδικασία ενσωμάτωσης, κατά την οποία εκείνοι που προέρχονται από «διαφορετικούς πολιτισμούς» δυσκολεύονται πολύ να ενσωματωθούν μέσα στη Δυτική κοινωνία.
Η Αυστρία προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση με ειδικά έντυπα με σκίτσα που απεικονίζουν αποδεκτές και μη αποδεκτές συμπεριφορές και προσφέροντας ειδικά μαθήματα που έχουν ως στόχο να μάθουν στους μετανάστες «τους νόμους και τους κοινωνικούς κανόνες».



Παρόλ' αυτά, οι χαράσσοντες την πολιτική παραμένουν δύσπιστοι.
«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις», είπε ο Kurz τον Ιανουάριο.
«Έχουμε μία εντατική και μακράς διάρκειας διαδικασία ενσωμάτωσης μπροστά μας», σημείωνε.
Αυτή η «εντατική μακράς διάρκειας διαδικασία» θα μετριαστεί από ένα σχέδιο για την απέλαση κάπου 50.000 προσφύγων.
«Πέρυσι η Αυστρία δέχθηκε 90.000 αιτήσεις για άσυλο», είπε ο Kurz στην Aargauer Zeitung.
«Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για μία μικρή χώρα και συγκριτικά με το συνολικό πληθυσμό, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τη Σουηδία.
«Έχουμε φτάσει στα όρια του εφικτού», εξηγεί ο Kurz σε άλλη του συνέντευξη στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πιστεύω ότι 50.000 είναι ρεαλιστικός στόχος (όσον αφορά τον αριθμό εκείνων που θα απελαθούν)».
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία έχει αναστείλει τη λειτουργία της συνθήκης Σένγκεν και έχει επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της, οπότε και η ανακοίνωση σχετικά με τις απελάσεις δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικά μετά από παρόμοιες ανακοινώσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Αυτό που εκπλήσσει είναι το σχέδιο της Αυστρίας προκειμένου να ενθαρρύνει τους εθελούσιους επαναπατρισμούς.
Σύμφωνα με μία περίληψη μίας συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας και Ενσωμάτωσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, η χώρα θα πληρώνει πλέον τους μετανάστες 500 ευρώ για να φύγουν.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «η χώρα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε 50.000 απελάσεις τα επόμενα 4 χρόνια.
Επίσης, θα προσφέρει 500 ευρώ στους μετανάστες των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί εάν συμφωνήσουν να απελαθούν«.
«Είμαστε μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες απελάσεις», λέει η υπ. Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner.
«Αλλά θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τους αριθμούς», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά το πως θα γίνονται οι απελάσεις, η Αυστρία φέρεται ότι θα φορτώνει τους μετανάστες σε στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 και θα τους μεταφέρει στη χώρα προέλευσης.
Ο Kurz επισημαίνει επίσης ότι θα βάλει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα δέχεται.
Η οροφή θα αντιστοιχεί το πολύ στο 1,5% του πληθυσμού της χώρας.
«Οτιδήποτε διαφορετικό θα "έπνιγε" τη χώρα», λέει ο Kurz.
Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel προτείνει ένα διαφοροποιημένο σχέδιο Μάρσαλ, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, με παραπομπή του στην Handelsblatt, «η Angela Merkel προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για στρατόπεδα προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας, προκειμένου να προσθέσει την εργασία στην όλη στρατηγική αντιμετώπισης της υπόθεσης, όπως έκανε και το σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε τη Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Οι πρόσφυγες θα παίρνουν χρήματα για να δουλεύουν στα στρατόπεδα».
Το σχέδιο φέρεται ότι «αρέσει» στις γειτονικές προς τη Συρία, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Προφανώς, η απόγνωση έρχεται πλέον στο προσκήνιο.
Ακόμη και αν είναι βιώσιμη, η ιδέα της Merkel θα πάρει μήνες (στο καλύτερο σενάριο) για να εφαρμοστεί και το σχέδιο της Αυστρίας να δώσει 500 ευρώ στους μετανάστες που θα δεχτούν να κάνουν εθελουσίως το ταξίδι της επιστροφής με τα C-130 «βρωμάει» απόγνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης