Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αισιοδοξία παραμένει όπως και τα ρίσκα για τις μετοχές – Οι κορυφαίες επιλογές τριών χρηματιστηριακών

Η αισιοδοξία παραμένει όπως και τα ρίσκα για τις μετοχές – Οι κορυφαίες επιλογές τριών χρηματιστηριακών
Η αξιολόγηση παραμένει το κλειδί και αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ το βασικό σενάριο των αναλυτών περιλαμβάνει ανάπτυξη των εταιρικών κερδών
Τα ρίσκα παραμένουν αλλά οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις επενδυτικές επιλογές τριών μεγάλων εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών. .
Σημειώνουν πως οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές μετά τη μεγάλη πτώση που προηγήθηκε και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Ως προς τις επενδυτικές επιλογές, υπάρχουν αρκετές κοινές μεταξύ των τριών χρηματιστηριακών.
Χθες η Euroxx σε έκθεσή της αναφέρει πως είναι επιφυλακτικά αισιόδοξη και τονίζει πως τα ρίσκα ακόμα παραμονεύουν.
Αναλύοντας τα όσα πέρασε το ΧΑ το 2015 (εκλογές, δημοψήφισμα, τραπεζική αργία, capital controls κ.α.) σημειώνει πως το 2016 έγινε ένα πραγματικά κακό ξεκίνημα, λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.
Στο βασικό της σενάριο βλέπει πως θα επιτύχει η κυβέρνηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς το τέλος Απριλίου και περιμένει ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο που θα οδηγούσε σε ανάκαμψη και την εταιρική κερδοφορία κάνοντας τις μετοχικές αποτιμήσεις πιο ελκυστικές.
Στις κορυφαίες της επιλογές για αυτό το έτος είναι μετοχές με εμπορευσιμότητα, ισχυρά θεμελιώδη και ελκυστική αποτίμηση.
Από τις τράπεζες επιλέγει Alpha Bank με τιμή στόχο τα 3,20 ευρώ και Eurobank με τιμή στόχο τα 1,50 ευρώ.
Επίσης επιλέγει Aegean με στόχο τα 9,20 ευρώ, Folli Follie με στόχο τα 24,50 ευρώ, Jumbo με στόχο τα 12,50 ευρώ και ΟΤΕ με τιμή στόχο τα 10,50 ευρώ.
Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν αξιολόγηση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς.
H Eurobank σε πρόσφατη ανάλυση με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου είχε τονίσει πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία από το Σεπτέμβριο του 2014, οδηγούμενες από αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο, ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και αυξανόμενους συντελεστές ρίσκου.
Πρόσφατα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω αρνητικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια που οδήγησε τις ελληνικές μετοχές κοντά σε ιστορικά χαμηλά.
Με τις τρέχουσες τιμές να προεξοφλούν επιτόκιο μηδενικού ρίσκου στα επίπεδα του 13%, φαίνεται να υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου (άνω του 60%) μόνο από την αποκατάσταση της καμπύλης αποδόσεων ομολόγων.
Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές της Eurobank είχαν γίνει πιο θετικοί βασιζόμενοι σε μια σημαντική παραδοχή, ότι δε θα υπάρξει σημαντική διαταραχή σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών θα ολοκληρωθούν με επιτυχία εντός του πρώτου ή δευτέρου τριμήνου.
Η χρηματιστηριακή με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και παρά την ενδεχόμενη μεταβλητότητα στο μεσοδιάστημα σημείωνε πως το προφίλ ρίσκου/απόδοσης των ελληνικών τραπεζών παραμένει ελκυστικό.
Οι βελτιούμενοι δείκτες θα αρχίσουν σταδιακά να αποτυπώνονται στις αποτιμήσεις οδηγώντας τις σε υψηλότερα επίπεδα, επομένως έθετε σύσταση «Αγορά» και για τις τρεις συστημικές τράπεζες.
Προτιμητέα επιλογή είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με δεδομένο τον ισχυρό ισολογισμό και τον υψηλό δείκτη ρευστότητας.
Επίσης διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο κύριων επενδυτικών επιλογών της την Aegean (ισχυρές προοπτικές ζήτησης, χαμηλές τιμές πετρελαίου, άνω του 10% μερισματική απόδοση) και τον ΟΤΕ (ελκυστική αποτίμηση, σταθερές ταμειακές ροές, επικείμενη ιδιωτικοποίηση, πιθανή βελτίωση της απόδοσης για τους μετόχους).
Επιπλέον, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της τη Jumbo (εταιρία λιανικής υψηλής ποιότητας, ισχυρές ταμειακές ροές που ενδέχεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της διανομής κερδών, σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σταθερή μετοχική απόδοση, ανθεκτικά περιθώρια κέρδους).
Για τον ΟΤΕ έχει δώσει τιμή στόχο τα 10,2 ευρώ, για την Jumbo τα 11,8 ευρώ και για την Aegean τα 9,8 ευρώ.
Στις τράπεζες δίνει τιμή στόχο τα 2,95 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,44 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, και τα 0,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Όλες οι επιλογές έχουν αξιολόγηση «αγορά».
Η Παντελάκης σε ανάλυση με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου είχε στις κορυφαίες της επιλογές την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 3,20 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο τα 0,45 ευρώ, τον ΟΤΕ με 11,50 ευρώ, την Τιτάν με 24,70 ευρώ, την Jumbo με 12,60 ευρώ και την Motor Oil με 12,50 ευρώ.
Αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά της ελληνική αγοράς, η Παντελάκης καταλήγει πως το θετικό σενάριο είναι το βασικό αν και με πολλά εμπόδια και αβεβαιότητα.
Η Ελλάδα αναφέρει πως είναι από τις λίγες αναδυόμενες αγορές με εγχώριους καταλύτες για αποδόσεις το 2016.
Ανάκαμψη εταιρικής κερδοφορίας, αποτιμήσεις μη απαιτητικές και οι τοποθετήσεις των επενδυτών αφήνουν περιθώριο για ράλι.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης