Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jazbec (ΕΚΤ): Αν καταστεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση στις 10 Μαρτίου - Δεν έχει όμως το «μαγικό ραβδί»

Jazbec (ΕΚΤ): Αν καταστεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση στις 10 Μαρτίου - Δεν έχει όμως το «μαγικό ραβδί»
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας προειδοποιεί έναντι μιας πολύ βιαστικής αντίδρασης στις εξελίξεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ενισχύσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, όμως η δράση από την κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «μαγικό ραβδί» για την επίλυση προβλημάτων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας, Bostjan Jazbec.
Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», ο Bostjan Jazbec προειδοποίησε έναντι μιας πολύ βιαστικής αντίδρασης στις εξελίξεις, που μπορεί να είναι προσωρινή.
«Αν είναι αναγκαίο, θα δράσουμε», τόνισε αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου 2016 και πρόσθεσε: «Όμως, ο ορισμός του τι είναι αναγκαίο σίγουρα θα έρθει ύστερα από ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων που θα βρίσκονται στο τραπέζι τον Μάρτιο».

jaz.jpg

Τα σχόλια, όπως σημειώνει η «The Wall Street Journal» υπογραμμίζουν τη συζήτηση που λαμβάνει χώρα στις τάξεις της ΕΚΤ σχετικά με το πώς θα απαντήσει στην έντονη πτώση των τιμών του πετρελαίου και στις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, εξέπληξε τις αγορές πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει σοβαρά υποστήριξη των μέτρων της στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ χθες, Πέμπτη, επανέλαβε την περίπτωση περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι χαλαρές εν όψει μιας σειράς σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων.
Από την άλλη, ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουν σε μια προσωρινή πτώση των τιμών του πετρελαίου.
«Για μένα, είναι τελείως αδικαιολόγητο να πω ότι οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν από μόνες τους», τόνισε ο Jazbec, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα στοιχεία.
«Δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε σε γεγονότα τα οποία ίσως αποδειχθούν ή όχι μακράς διάρκειας», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι πάντως, η τράπεζα έχει τα εργαλεία για να φθάσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για τον πληθωρισμό σε λίγο κάτω του 2%.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά εργαλεία που μπορούν να μπουν πάνω στο τραπέζι, όμως πρέπει να υπάρχει σοβαρή υποστήριξη από άλλες πολιτικές, οι οποίες κατά την άποψή μου σε ορισμένες περιπτώσεις λείπουν».
Ο κ. Jazbec αναφέρθηκε και στο θέμα των επιτοκίων και όσους λένε ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καταστρέφει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως ανέφερε, το τρέχον περιβάλλον ενθαρρύνει την ενοποίηση στον κλάδο, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις τράπεζες και να βοηθήσει να περάσουν τα χαμηλά επιτόκια σε εταιρείες και νοικοκυριά στην Ευρωζώνη.
Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του στο θέμα της απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, το οποίο συχνά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.
Σημείωσε σχετικά ότι ήταν πολύ λογική η σκέψη απόσυρσης των υψηλής αξίας χαρτονομισμάτων και ότι αν αποφασιστεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και της φοροαποφυγής.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης