Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπερνάει το μεγάλο εμπόδιο η Βρετανία - Ικανοποιημένοι για τη συμφωνία που προωθεί η Ε.Ε. δηλώνουν οι Πολωνοί

Ξεπερνάει το μεγάλο εμπόδιο η Βρετανία - Ικανοποιημένοι για τη συμφωνία που προωθεί η Ε.Ε. δηλώνουν οι Πολωνοί
Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Jaroslaw Kaczynski, δηλώνει ότι οι Πολωνοί έλαβαν διαβεβαιώσεις για τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και επιπλέον ανταλλάγματα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεπέρασε ένα βασικό εμπόδιο στην προσπάθειά του να κλείσει μία νέα συμφωνία αναφορικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Jaroslaw Kaczynski, ανακοίνωσε ότι είναι «ικανοποιημένος» με το σχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής αργότερα εντός του μήνα.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, ο Kaczynski, που ηγείται του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, είπε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Cameron στη Βαρσοβία την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου ότι τα συμφέροντα των Πολωνών που ήδη ζουν στη Βρετανία είναι διασφαλισμένα στην πρόταση που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, η οποία θα αφήσει της χώρα να κόψει τα κοινωνικά επιδόματα για τους νέους μετανάστες.
Η Μεγάλη Βρετανία θα βοηθήσει επίσης να ισχυροποιηθεί η ασφάλεια της Πολωνίας εντός του ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει την Πολωνική κυβέρνηση με τις «παράλογες» συζητήσεις στην Ε.Ε. σχετικά με τη διάβρωση της δημοκρατίας στην Πολωνία, όπως είπε ο Kaczynski.
«Είχαμε μία πάρα πολύ καλή συζήτηση, είμαι ικανοποιημένος», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους μετά τη 45λεπτη συζήτηση, η οποία ακολούθησε μία συνάντηση του Cameron με την Πολωνή πρωθυπουργό, Beata Szydlo.
«Η Πολωνία και οι Πολωνοί κέρδισαν πολλά.
Πλήρεις διαβεβαιώσεις για όλους όσοι είναι τώρα στη Βρετανία και για εκείνους που έχουν παιδιά στην Πολωνία, ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα».
Ο Cameron εντείνει τις διπλωματικές του επαφές για να κερδίσει την έγκριση για μία συμφωνία στις 18-19 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Κάτι τέτοιο θα του επιτρέψει να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε., ακόμη και στις 23 Ιουνίου.
Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη μέσω ιντερνέτ και δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου έδειξαν ότι οι εγχώριοι αντίπαλοί του που έχουν ως στόχο την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. των «28», το λεγόμενο Brexit, έχουν ένα προβάδισμα της τάξης του 9%, αν και σχεδόν το 1/5 όσων απάντησαν δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Από την άλλη, κάποιες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει έως και διψήφιο προβάδισμα για τους υπέρμαχους της παραμονής στην Ε.Ε.
Μιλώντας στην Κοπεγχάγη το απόγευμα της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου, έπειτα από τις επαφές του με τον Δανό πρωθυπουργό, Lars Lokke Rasmussen, ο Cameron είπε ότι είχε «πολύ καλές συναντήσεις» στην Πολωνία.
«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα μας βοηθήσει να χτίσουμε μία δυνατή συμφωνία με την Ε.Ε. το Φεβρουάριο, αλλά βέβαια, όπως έχω ξαναπεί, θα πάρω όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να πετύχω τη σωστή συμφωνία για τους πολίτες στη Βρετανία», είπε σε κοινή συνέντευξη τύπου.
«Υπάρχουν ακόμη κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες να αποφασιστούν», ολοκλήρωσε.
Οι Πολωνοί αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των ευρωπαίων μεταναστών που εργάζονται στη Βρετανία, οπότε η συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας είναι σημείο-κλειδί για ένα σχέδιο που βασίζεται στο δικαίωμα της Βρετανίας να μπορεί να διακόψει την παροχή κοινωνικών επιδομάτων εντός της εργασίας στους νεοαφιχθέντες μετανάστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης