Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ακριβό» το εισιτήριο επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα - Μετά τις 20/2 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αξιολόγησης

«Ακριβό» το εισιτήριο επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα - Μετά τις 20/2  θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αξιολόγησης
Oi τομείς που θα παραχθεί η πρόσθετη «σοδειά» που απαίτησε το κουαρτέτο είναι από φόρους και αλλαγές σε εισόδημα και ακίνητα, αλλά και από το ασφαλιστικό
Ακριβά θα στοιχίσει στην κυβέρνηση το «εισιτήριο» επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή θα ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου.
Μετά τα όσα διημείφθησαν στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων θωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατον να μπορέσει η κυβέρνηση να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τα οποία πιέζουν οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τους πιστωτές, αυτά φθάνουν τα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017 και δυστυχώς για τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά δεν περιλαμβάνονται στο «συμβόλαιο» του περασμένου καλοκαιριού που ψήφισε η ελληνική βουλή, αλλά είναι συμπληρωματικά.
Αν αθροιστούν και οι εκκρεμείς αυτές μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός.
Επίσης, οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει επίσης να συμφωνηθούν από τώρα, ώστε να ενσωματωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) που θα καταρτίσει η ελληνική πλευρά και θα έχει ορίζοντα ώς το 2020.
Το ΔΝΤ που κρατάει το «μαχαίρι και το πεπόνι» αυτής της διαπραγμάτευσης θεωρεί αναγκαία αυτά τα μέτρα, αφενός γιατί με αυτά καλύπτεται το δημοσιονομικό «κενό» και διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, αφετέρου δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στη διαπραγμάτευση - τελικός σταθμός της οποίας είναι οι αποφάσεις για το χρέος.
Για να φθάσουμε ώς εκεί θα πρέπει σύμφωνα με τη δήλωση-βόμβα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να «κλείσει πρώτα το ασφαλιστικό» ειδάλλως όπως διαμήνυσε, «δεν συζητάμε καν τη μείωση του ελληνικού χρέους».
Ετσι, αν η Αθήνα δεν υποκύψει στις πιέσεις των πιστωτών, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το ΔΝΤ εκβιάζει ακόμη και να μην ξανάρθει βάζοντας έτσι «φωτιά» στην αξιολόγηση, που σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί στο Eurogroup της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τους τομείς από τους οποίους θα παραχθεί η πρόσθετη «σοδειά» που απαίτησε το κουαρτέτο είναι από τους φόρους και τις αλλαγές που θα γίνουν σε εισόδημα και ακίνητα, και φυσικά από το ασφαλιστικό.
Μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τους εταίρους για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, «επί θύραις» είναι οι περικοπές συντάξεων –κύριων και επικουρικών– για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) φέτος, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
Επίσης, οι θεσμοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα της επιβολής εισφοράς 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους.
Σοβαρές διαφωνίες έχουν οι δανειστές και με τη νέα φορολογική κλίμακα και τον ανώτατο συντελεστή του 50% που θα ισχύσει για ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ ως μέτρα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας τελούν για τους πιστωτές ο ΕΦΚ στο κρασί, το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Στα «πλην» των πιστωτών είναι ακόμη ότι το 2015 έκλεισε με υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξοφλήθηκαν ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ περίπου έναντι στόχου για 3,1 δισ. ευρώ, ενώ κινούνται ανοδικά.
Στα εκκρεμή μνημονιακά μέτρα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος και των πρόσθετων εσόδων ύψους 120 εκατ. ευρώ από τα «φρουτάκια» (VLTs).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης