Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Θεωρητική επιλογή το υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης - Δεν αποτελεί προτεραιότητα

tags :
Weidmann (Bundesbank): Θεωρητική επιλογή το υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης - Δεν αποτελεί προτεραιότητα
Διευκρινιστική δήλωση Weidmann στη FAZ για το υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης
Θεωρητική επιλογή χαρακτηρίζει ο διοικητής της Bundesbank Jens Weidmann τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία δεν συνιστά προτεραιότητα, όπως τονίζει σε δήλωσή του στη γερμανική FAZ.
Νωρίτερα, αναφέρει η FAZ, δόθηκε η εντύπωση μέσω του κοινού άρθρου του Weidmann με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας, François Villeroy de Galhau, ότι ο Weidmann τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών.

Το άρθρο στην Sueddeutsche Zeitung
Η ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στενότερη ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρεται σε άρθρο του διοικητή της Bundesbank Jens Weidmann και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας που δημοσιεύεται στη Sueddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο "Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι".
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την ευρωζώνη, εκτιμούν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας.
Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη, όπως τονίζεται στο άρθρο.
"Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη".
Αντ ΄αυτής, η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα αποφασιστικό πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση, καθώς και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, γράφουν οι Βάιντμαν και Βιλρουά ντε Γκαλό.
"Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης...
Η στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης", γράφουν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες, τασσόμενοι ειδικότερα υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, καθώς και του σχηματισμό ενός ισχυρότερου πολιτικού σώματος που θα έχει ικανότητα λήψης αποφάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης