Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ελληνική τραγωδία: Το πανδαιμόνιο με το ασφαλιστικό πυροδοτεί κατάρρευση των τραπεζών - Στα χαμηλά 26 ετών το Χ.Α.

Ελληνική τραγωδία: Το πανδαιμόνιο με το ασφαλιστικό πυροδοτεί κατάρρευση των τραπεζών - Στα χαμηλά 26 ετών το Χ.Α.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, με την αξιολόγηση να καθυστερεί - Για πολεμικές προετοιμασίες του Schaeuble κάνει λόγο το zerohedge
Και πάνω που ο κόσμος άρχιζε να πιστεύει ότι το πρόβλημα Ελλάδα έχει «φτιαχτεί», τις τελευταίες 3 συνεδριάσει οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα έχουν χάσει τη μισή τους αξία.
Όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα που παρουσιάζει η ιστοσελίδα zerohedge, οι επενδυτές προχωρούν σε ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας στην πορεία συμπαρασύρει και ολόκληρη την αγορά σε νέα χαμηλά 26 και πλέον ετών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 1989 και χαμηλότερα από τη στιγμή που ο Draghi εκστόμισε την περίφημη πλέον φράση του «οτιδήποτε χρειαστεί».





Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται και πάλι πάνω από το 10%, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από την κρίση του 2015.



Η Ελλάδα δεν είναι πλέον «φτιαγμένη», καθώς φαίνεται ότι η πολύπαθη χώρα για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζει μία χρηματοδοτική κρίση (που αναμένεται να «σκάσει» τον Ιούνιο), δίχως να μπορεί να επιτύχει τους όρους της Ευρώπης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μήνες εάν η Αθήνα δεν συνεργαστεί πλήρως για το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν λάβουν βάσιμες και αποδεκτές προτάσεις, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης προς το ΜΝΙ τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ζητήσει κάποια χαλάρωση δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ευρώ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι «οι συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν απλά διερευνητικές» και ότι οι θεσμοί «δεν έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα», καθώς δεν έχουν στα χέρια τους τα πλήρη δεδομένα, παρά τις διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις φόρων κα τις περικοπές συντάξεων.
«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει καταθέσει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν έχουμε διευκρινίσει ακόμη το χρηματοοικονομικό κενό για φέτος, το οποίο είναι σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση», είπε η πηγή.
Άλλη πηγή σημείωνε ότι παρά την καλή θέληση που έχει επιδειχθεί από τους δανειστές της Ελλάδας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να συζητήσουν αντίμετρα προκειμένου να αμβλυνθούν ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα, όπως η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων και του ελάχιστού μισθού, «η Ελλάδα φαίνεται ανήμπορη να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων».
«Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμη.
Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε.
Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μήνες.
Όπως και να έχει, δεν βλέπω κάποια σημαντική ανάγκη για χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο», υποστηρίζει ο αξιωματούχος.
Τα σχόλια έρχονται εν μέσω μαζικής αντίδρασης από τους αγρότες στην Ελλάδα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις πιθανές αυξήσεις φόρων, και κοινωνικής αναταραχής από τη δημιουργία των στρατοπέδων για τους πρόσφυγες σε ορισμένα νησιά και στα βόρεια της χώρας.
Με άλλα λόγια, περιμένετε μία άνοιξη και ένα καλοκαίρι με περισσότερα capital controls και ένταση στην Ευρώπη, καθώς ο Schaeuble αποφασίζει να ξαναπάει σε πόλεμο με τον Τσίπρα, με αφορμή το ασφαλιστικό και την προσφυγική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης