Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Η λιτότητα έφθασε στο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους – Η κρίση οδηγεί σε αποστασίες δυσαρεστημένων μαχητών

El Mundo: Η λιτότητα έφθασε στο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους – Η κρίση οδηγεί σε αποστασίες δυσαρεστημένων μαχητών
Στη Μοσούλη, οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει τις δημοπρατήσεις δημευμένων περιουσιών σε αναζήτηση ρευστότητας
Μπορεί μετά την ανακήρυξη του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, που περιλαμβάνει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, οι ηγέτες του να υπερηφανεύονταν για την οικοδόμηση ενός κράτους ακμάζοντος και με υψηλούς μισθούς για τους Δυτικούς που θα μετανάστευαν σε αυτό, ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να κυλούν όπως τα οραματίζονταν οι τζιχαντιστές.
Η λιτότητα έχει καταφθάσει στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος και όπως επισημαίνει στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» ο αναλυτής Hashem al Hashimi, σύμβουλος στην ιρακινή κυβέρνηση και σημαντική πηγή πληροφοριών για το τι συμβαίνει στην πόλη της Μοσούλης, «το Ισλαμικό Κράτος έχει αναγκαστεί να μειώσει κατά το ήμισυ τους μισθούς των ηγετών και κατά 30% των στρατιωτών και αξιωματικών».
«Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν πλήξει εννέα τράπεζες του Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνει και προσθέτει ότι «τουλάχιστον σε δύο από αυτές υπήρχαν καταθέσεις 150 εκατ. δολαρίων. Τα υπόλοιπα είχαν αποσυρθεί προηγουμένως».
Η επίθεση που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημιά στο οικονομικό οικοδόμημα του Ισλαμικού Κράτους καταγράφηκε στις αρχές του Ιανουαρίου, όταν αμερικανικά αεροσκάφη μετέτρεψαν σε ερείπια την έδρα της τράπεζας Al Rashid σε ένα προάστιο στα ανατολικά της Μοσούλης, η δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο του 2014.
Σύμφωνα με ακτιβιστή που δρα στην περιοχή και ο οποίος δεν κατονομάζεται υπό τον φόβο αντιποίνων, το Ισλαμικό Κράτος απάντησε στην αυξανόμενη απειλή αποσύροντας τα χρήματα και κρύβοντάς τα σε σήραγγες κάτω από την πόλη.
Για τη μεταφορά τους, επισημαίνει στην ισπανική εφημερίδα, χρησιμοποιήθηκαν ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς για να αποφευχθεί μια επίθεση.
Τις τελευταίες ημέρες, εις αναζήτηση ρευστότητας, το Ισλαμικό Κράτος προχωρά σε δημοπρατήσεις δημευμένων περιουσιών που ανήκαν στη χριστιανική μειονότητα και που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη τον Ιούλιο του 2014.
Το στέρεμα της… βρύσης χρημάτων έχει επιδεινώσει τις ήδη δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι κάτοικοι της Μοσούλης και που η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους προσπαθεί να αποκρύψει.
«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Οι άνθρωποι πεινάνε και είναι φοβισμένοι. Η πλειονότητα των οικογενειών δεν έχουν χρήματα για τρόφιμα, ούτε όμως υπάρχει και πιθανότητα διαφυγής τους», επισημαίνει στην «El Mundo» ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Said Mamuzini.
«Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται καθημερινά και το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες αυξάνοντας τους φόρους», σημειώνει και προσθέτει ότι τα φάρμακα γίνονται ολοένα και πιο ακριβά και τα χειρουργεία λειτουργούν αποκλειστικά για όσους ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος».
Τη Δευτέρα, σημειωτέον, ο Daniel Glaser, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε από το Λονδίνο ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι σε θέση να αποκτά χρήματα με τον τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα και πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει μειώσει στο ήμισυ τους μισθούς των μαχητών στην πόλη Ράκκα, πρωτεύουσα του χαλιφάτου.
Η ανικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να παράγει έσοδα μέσω φόρων ή διακίνηση ανθρώπων και αρχαιοτήτων, έρχεται να προστεθεί στις ήττες που υφίσταται στο πεδίο της μάχης.
Η Ουάσιγκτον υπολογίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει περί το 40% των εδαφών που ήλεγχε στο Ιράκ και το 20% στη Συρία.
Εν τω μεταξύ, η κακή οικονομική κατάσταση του Ισλαμικού Κράτους έχει αρχίσει να οδηγεί σε αποστασίες δυσαρεστημένων μαχητών.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή Ayman al Tamini στην ισπανική εφημερίδα, τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του, η οργάνωση που προσπαθεί να καλύψει τη μείωση των μαχητών με απαγωγές ξένων και την εκπαίδευση παιδιών και νεαρών, έδωσε ένα μήνα αμνηστία στα μέλη που είχαν συλλάβει και στα οποία τους είχε επιβληθεί ποινή εκτέλεσης.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης