Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν οι εκδόσεις CoCos το 2015 - Οι διαφορές τους από τις λοιπές ομολογιακές εκδόσεις

CNBC: Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν οι εκδόσεις CoCos το 2015 - Οι διαφορές τους από τις λοιπές ομολογιακές εκδόσεις
Οι τράπεζες χρησιμοποιούν CoCos για τη συγκέντρωση κεφαλαίων με δυνατότητες απορρόφησης απωλειών - Φθηνότερα από την έκδοση μετοχών
Κατά τη διάρκεια του 2015, οι εκδόσεις CoCos ανήλθαν σε επίπεδο-ρεκόρ (160 εκδόσεις, έναντι 109 το 2014), καθώς τα κολοσιαία προγράματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών μέσω αγορών ομολόγων ώθησε τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, «πυροδοτώντας» ένα κυνήγι των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, που υπενθυμίζει ότι την τελευταία περίοδο γίνεται συχνά λόγος για τα CoCos στο πλαίσιο της «ενοχοποίησής» τους για τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη στο νέο έτος, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν να τα αποπληρώσουν.
Τα CoCos - Contingent Convertible - ομόλογα διαφέρουν από τα κοινά ομολογιακά δάνεια κυρίως στο ότι μετατρέπονται σε μετοχές μόνον μετά από την επέλευση συγκεκριμένου προκαθορισμένου γεγονότους, όπως π.χ. η μετοχή της εκδότριας τράπεζας να διαμορφωθεί σε συγκεκριμένο επίπεδο.
Επίσης, τα CoCos μπορεί να καταλήξουν να μετατραπούν σε μετοχές, αλλά μπορεί ακόμα και να διαγραφούν πλήρως, σε περίπτωση που τα κεφάλαια της εκδότριας τράπεζας υποχωρήσουν κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο.
Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα CoCos για να συγκεντρώνουν εποπτικά κεφάλαια που διαθέτουν δυνατότητες απορρόφησης απωλειών, είναι επειδή η συγκεκριμένη κλάση εκδόσεων κοστίζει φθηνότερα σε σύγκριση με την έκδοση μετοχών.
Ένα μεγάλο μέρος της μεταβλητότητας στις τραπεζικές μετοχές που καταγράφηκε στην τρέχουσα εβδομάδα οφείλεται στην επενδυτική ανησυχία για την ικανότητα της τεράστιας γερμανικής τραπέζης Deutsche Bank να πληρώσει επερχόμενα κουπόνια των CoCos που έχει εκδώσει, αλλά και άλλων εκδόσεων εποπτικού κεφαλαίου επιπέδου Tier-1.
Η υψηλή ρευστότητα στην αγορά των CoCos, σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους «ασφάλισης» αυτών μέσω συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων (Credit Default Swaps - CDS) στο επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2011 εν μέσω της κρίσης χρέους, τρόμαξε την επενδυτική κοινότητα αναφορικά με το ενδεχόμενο άφιξης νέας χρηματο-οικονομικής κρίσης.
Όπου κάπόιοι βλέπουν πρόβλημα, άλλοι βλέπουν αγοραστικές ευκαιρίες, με τις μετοχές και τα ομόλογα της Deutsche Bank να καταγράφουν άνοδο εν μέσω φημών ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά σειράς προνομιούχων υποχρεώσεών της (senior debt).
Τα CoCos θεωρούνται κλάση ενεργητικού μειωμένης εξασφάλισης (junior), καθώς σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη τους δεν θα ήταν από τα πρώτα που θα αποπληρώνονταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης