Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ξεπαγώνουν» τον Μάρτιο οι πλειστηριασμοί ακινήτων - Ποιά βγαίνουν στο «σφυρί» - Από κοντά και τα «κόκκινα» στεγαστικά

«Ξεπαγώνουν» τον Μάρτιο οι πλειστηριασμοί ακινήτων - Ποιά βγαίνουν στο «σφυρί» - Από κοντά και τα «κόκκινα» στεγαστικά
Το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες  θα είναι το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα συναρτάται η πώληση κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων.
«Εμπρός» παίρνουν και πάλι από τον επόμενο μήνα  οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την Εφορία που είχαν «παγώσει» εξαιτίας των capital controls, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.
Το τοπίο με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα ξεκαθαρίσει με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανακωχής με τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο τα δικαστικά τμήματα της  Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ( ΓΓΔΕ) «πιάνουν και πάλι δουλειά» βγάζοντας στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο και ένα διαμέρισμα, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.
Η τιμή εκκίνησης, αθροιστικά και για τα δύο ακίνητα είναι λίγο πάνω από τα 66.000 ευρώ , με αποτέλεσμα ακόμα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τα έσοδα να είναι μηδαμινά μπροστά στα χρέη των 85 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί σε αυτή «δεξαμενή» και η οποία φούσκωσε απότομα στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου.
Χιλιάδες είναι πλέον τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τα «χαράτσια» που επέβαλαν οι δανειστές φθάνοντας έτσι στο σημείο η εφορία εκτός από μισθούς και συντάξεις να τους δεσμεύει και ότι  περιουσιακά στοιχεία έχουν στο όνομα τους ( κατοικίες, διαμερίσματα, εξοχικά, οικόπεδα κλπ.)
Όπως προκύπτει από τις αναγγελίες πλειστηριασμών οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (publicrevenue.gr), στις 16 Μαρτίου 2016 βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο 1.632 τ.μ στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ. Ακολουθεί στις 13 Απριλίου 2016,στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ένα διαμέρισμα 66 τ.μ στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.
Και τα δύο ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο σημαίνει πως αποτελούν περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων με  απλήρωτα χρέη προς αυτή.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδίδουν από ελάχιστα έως τίποτα στα έσοδα του δημοσίου καθώς συνήθως κηρύσσονται άγονοι. Ασκούν, όμως πίεση στους φορολογούμενους προκειμένου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,480 δις ευρώ εκ των οποίων με διάφορα μέσα, από ρυθμίσεις έως κατασχέσεις, εισπράχθηκαν τελικά 2,2 δις ευρώ.
Οι φορολογούμενοι πάντως «τρέμουν» ενώ στην ίδια και ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται και οι δανειολήπτες που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο καθώς  με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα θα οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο για την αδειοδότηση των εταιριών που θα διαχειριστούν τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες  θα είναι το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα συναρτάται η πώληση κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων.
Αυτό προκύπτει  σύμφωνα με πληροφορίες από την πρόταση της κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις πώλησης των δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.
Η πρόταση αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση επίσης την πρώτη κατοικία, καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.
Η προσωρινή απαγόρευση μεταβίβασης αυτών των κατηγοριών δανείων εκπνέει σήμερα χρονικά (15 Φεβρουαρίου) χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει αν η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας να θεσπίσει κριτήρια ώστε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο πλέγμα προστασίας, θα έχει κάποια τύχη.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο οριζόντιας εξαίρεσης που είχε θεσπιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις του περασμένου Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να έχει συνέχεια μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε σπίτια μεγάλης αξίας, ή δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται επί μακρόν και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξοφληθεί, θα μπορούν θεωρητικά να πωλούνται χωρίς περιορισμούς σε funds.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4354/2015, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 οι λεγόμενες «Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια» («ΕΜΑΜΕΔ»), θα μπορούν να αγοράζουν μόνο επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους και τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, καθώς και στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία (π.χ., δάνεια για εξοχικές κατοικίες).
Ο τρόπος πώλησης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ή που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, των καταναλωτικών δανείων, των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προβλέπονταν ότι θα καθοριστεί μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Μ. Χριστοδούλου

(Πρώτη Ενημέρωση: 01:29, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης