Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Για κολοσιαία φορο-αποφυγή 1 δισ. ευρώ κατηγορούν το IKEA οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου

CNN: Για κολοσιαία φορο-αποφυγή 1 δισ. ευρώ κατηγορούν το IKEA οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου
Το IKEA περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «πληρώνουμε τους φόρους μας σε απόλυτη συμμόρφωση με τους εθνικούς και διεθνείς φορολογικούς κανόνες και κανονισμούς»
Για κολοσιαία φορο-αποφυγή 1 δισ. ευρώ μεταξύ 2009 και 2014 κατηγορείται η γνωστή σουηδική αλυσίδα καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού IKEA σε έκθεση του κόμματος των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου CNN, σε έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, οι Πράσινοι κατηγορούν το IKEA ότι έχει προβεί σε «εκτεταμένη φορο-αποφυγή», μέσω της παροχέτευσης κερδών των καταστημάτων της ανά την Ευρώπη σε συγκεκριμένη ολλανδική θυγατρική της εταιρεία, από την οποία τελικά τα κέρδη καταλήγουν να φορολογούνται στο Λίχτενσταϊν ή στο Λουξεμβούργο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να μελετήσει τα ευρήματα της μελέτης των Πρασίνων.
ikea ukΤο ίδιο το IKEA υπερασπίστηκε τις επιλογές του, αναφέροντας ότι «πληρώνουμε τους φόρους μας σε απόλυτη συμμόρφωση με τους εθνικούς και διεθνείς φορολογικούς κανόνες και κανονισμούς», δήλωση που βεβαίως ουδόλως αρνείται την εμπλοκή του στην τεράστια φορο-αποφυγή που αποκάλυψαν οι Πράσινοι.
Σύμφωνα με τη σχετική τους έκθεση, μόνο το 2014 η «σκοτεινή» - αν και όχι απαραίτητα παράνομη - φορολογική πρακτική του IKEA, το οδήγησαν να αποφύγει φόρους 35 εκατ. ευρώ στη Γερμανία, 24 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 11,6 εκατ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ χώρες όπως οι Σουηδία, Ισπανία και Βέλγιο φέρονται να χάνουν ετησίως φορολογικά έσοδα μεταξύ 7,5 και 10 εκατ. ευρώ λόγω της πρακτικής αυτής.
Είναι δίκαιο να αναφερθεί, ότι την πρακτική του IKEA ακολουθούν πολλές χιλιάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες μεταφέρουν την κεντρική έδρα τους σε μια χώρα με χαμηλό φορολογικό συντελεστή - όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο - και μετά διοχετεύουν τα πανευρωπαϊκά κέρδη τους προς φορολόγηση εκεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση - υπό την αδράνεια της οποίας λειτούργησαν αυτές οι πρακτικές επί δεκαετίες - υποτίθεται ότι τώρα επιχειρεί μέσω νέων κανόνων να ανατρέψει την ενδοευρωπαϊκή φορο-αποφυγή, επιτρέποντας στις χώρες-μέλη να επιβάλουν τους φορολογικούς τους συντελεστές ακόμα και όταν τα κέρδη μεταφέρονται σε άλλη χώρα.
Καλύτερα ας περιμένουμε να δούμε το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς στην πράξη και να το αποτιμήσουμε εκ της αποτελεσματικότητάς του στην αποτροπή ακραίας φορο-αποφυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης