Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Και όμως η απαγόρευση ανάληψης μετρητών διεθνώς έχει ήδη ξεκινήσει...

Phoenix Capital: Και όμως η απαγόρευση ανάληψης μετρητών διεθνώς έχει ήδη ξεκινήσει...
Με βάση τις συνολικές δραστηριότητες της κοινωνίας μόνο στο 1% αντιστοιχεί το φυσικό χρήμα.
Οι κεντρικές τράπεζες μισούν το φυσικό χρήμα, τα μετρητά, κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να τα απαγορεύσουν στο εγγύς μέλλον προειδοποιεί σε νέα έκθεση της η Phoenix Capital.
Βλέπετε, το σύνολο σχεδόν του "πλούτου" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ψηφιακού χαρακτήρα.
1) Τα συνολικά μετρητά (πραγματικά μετρητά με τη μορφή τραπεζογραμματίων και κερμάτων) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι λίγο πάνω από 1,36 τρισεκ. δολάρια
2) Όταν συμπεριληφθούν και τα ψηφιακά χρήματα και οι πάσης φύσεως λογαριασμοί τότε πλησιάζουν τα  10 τρισεκ. δολ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
3) Τα χρήματα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ (μετοχές σε εισηγμένες εταιρείες) είναι πάνω από 20 τρισεκ. δολάρια σε μέγεθος.
4) Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ (χρήματα που έχουν δανείσει σε επιχειρήσεις, δημοτικές αρχές, κυβερνήσεις και  ομοσπονδιακή κυβέρνηση) φθάνουν τα 38 τρισεκ. δολάρια.
5) Συνολική πιστωτική αγορά (στεγαστικά δάνεια, εξασφαλισμένα χρεωστικά, junk ομόλογα,  εμπορικά γραμμάτια και άλλα ψηφιακά με βάση το "χρήμα" που βασίζεται στο χρέος) αγγίζουν τα 58,700 τρισεκ. δολάρια.
6) Τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα που διαπραγματεύονται μεταξύ των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων φθάνουν τα 220 τρισεκ. δολάρια.
 Αν σκεφθεί κανείς το εξής.
Με βάση τις συνολικές δραστηριότητες της κοινωνίας μόνο στο 1% αντιστοιχεί το φυσικό χρήμα.
Σε ό, τι αφορά τις Κεντρικές Τράπεζες, αυτό είναι ένα καλό πράγμα, διότι εάν οι επενδυτές / καταθέτες ήθελαν να  μετατρέψουν ακόμα και ένα μικρό μέρος αυτού του «πλούτου» σε μετρητά το σύστημα θα κατέρρεε.  
Το υπάρχον  οικονομικό σύστημα βασίζεται στο χρέος.
Το σημείο αναφοράς είναι αυτό του μηδενικού κινδύνου τα χρήματα σε αυτό το σύστημα δεν είναι πραγματικά μετρητά, αλλά αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Σε αυτό το σενάριο, όταν το ξέσπασε η κρίση του 2008 ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις κεντρικές τράπεζες ήταν να σταματήσουν τους επενδυτές από το να σηκώνουν τα χρήματα τους.
Πράγματι, το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινδύνευσε να καταρρεύσει ότι καταθέτες προσπάθησαν να τραβήξουν 500 δις δολ. από αμοιβαία κεφάλαια.
Μετά από πολλά που συνέβησαν στο παρελθόν, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνειδητοποίησαν ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους θα μπορούσε στην πραγματικότητα να γίνει μια πραγματικότητα:
ότι, εάν ένα σημαντικό ποσοστό των επενδυτών / καταθετών θα προσπαθούσε να μετατρέψει τον "πλούτο" του σε μετρητά (ιδίως φυσική μετρητά).
Η κίνηση των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της FED να υιοθετήσει πολιτική μηδενικών επιτοκίων είχε ως στόχο μεταξύ άλλων να μηδενίσει την αξία του φυσικού χρήματος.
Στην ίδια λογική και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι καταθέτες έχοντας χάσει την αγοραστική τους δύναμη  ήταν αναγκασμένοι να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις σε ομόλογα ή μετοχές.
Τα οικονομικά μοντέλα της Fed προέβλεψαν ότι με τον τρόπο αυτό, η οικονομία των ΗΠΑ θα σταθεροποιηθεί αν και αυτό ακόμη παραμένει ζητούμενο.
Ως αποτέλεσμα αυτών ... οι οικονομολόγοι της Citigroup, του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, και οι διαχειριστές ομολόγων πρότειναν την κατάργηση εντελώς των μετρητών.
Αν νομίζετε ότι αυτό ακούγεται σαν κάποιο σενάριο συνωμοσίας, σκεφθείτε γιατί η Γαλλία απαγόρευσε κάθε συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ σε φυσικά μετρητά.
Η Ισπανία έχει ήδη απαγορεύσει τις συναλλαγές άνω των 2.500.
Η Ουρουγουάη έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές πάνω από  5.000 δολάρια.
Στις ΗΠΑ η State Street Corp., τράπεζα της Βοστώνης που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία για τους θεσμικούς επενδυτές, για πρώτη φορά, έχει αρχίσει να πιέζει τους πελάτες με μεγάλες καταθέσεις σε δολάρια να στραφούν και σε άλλες επενδύσεις.
Η J.P. Morgan Chase η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, έχει μειώσει τις υψηλές καταθέσεις πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια εσχάτως.
 Η Pacific Investment Management, η οποία συμβουλεύει εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες, είπε ότι ως αποτέλεσμα των τραπεζικών ενεργειών  είναι οι καταθέσεις να μετατρέπονται σε ομόλογα του αμερικανικού ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης