Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκτός χρονοδιαγράμματος ο στόχος για συμφωνία με τους δανειστές τον Μάρτιο - το σκηνικό για τα μέτρα παραμένει εκρηκτικό

Εκτός χρονοδιαγράμματος ο στόχος για συμφωνία με τους δανειστές τον Μάρτιο -  το σκηνικό για τα μέτρα παραμένει εκρηκτικό
Με ενδιαφέρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα και η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος για ακόμα μια φορά αναμένεται να  τονίσει την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης πρώτης αξιολόγησης.
Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας, θα είναι οι εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται ήδη εκτός χρόνου σύμφωνα με το δικό της ημερολόγιο.
Η επιστροφή του κουαρτέτου δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή, καθιστώντας πλέον αδύνατη την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης περί τα τέλη Φεβρουαρίου. όπως αρχικά επεδίωκε και ήλπιζε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη φθορά της ατέρμονης διελκυστίνδας.
Αυτή την εβδομάδα, με την επιστροφή των υψηλόβαθμων κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, θα επιχειρηθεί να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις και να επιταχυνθεί η ανταλλαγή προτάσεων και στοιχείων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την έλευση και των επικεφαλής για να  περπατήσει η αξιολόγηση.
Το σκηνικό παραμένει εκρηκτικό, όχι μόνο λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές που έχουν γίνει παλαιότερα (τώρα δικαιώνει γιατρούς του ΕΣΥ και κρίνει άκυρες τις περικοπές που υπέστησαν), αλλά και της εμμονής του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Δεν είναι καθόλου τυχαία και άσχετη με τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κάλεσε το ΔΝΤ να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και να μην επιμείνει σε άλλες περικοπές.
Το Ταμείο επιμένει πάντως ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν» αν δεν γίνουν περικοπές και δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. 
Ο λογαριασμός είναι ήδη βαρύς για τους φορολογούμενους στους οποίους η πρώτη αξιολόγηση επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι το φορολογικό αποτελεί βασική παράμετρο για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.
Η νέα κλίμακα- σύμφωνα με τα βασικό σενάριο- θα περιλαμβάνει ένα νέο φορολογικό συντελεστή 50% που θα φορολογεί το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τα 60.000 ευρώ ενώ εξετάζεται να προστεθεί και νέος φορολογικός συντελεστής 37% στα μεσαία εισοδήματα αυξάνοντας το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις πάνω από 22.000 ευρώ.
Η έκπτωση φόρου που θα εξακολουθήσει να δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα συνδεθεί με τη δαπάνη με πλαστικό χρήμα.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου να έχουν δαπανήσει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Νέες αλλαγές και στην εισφορά αλληλεγγύης.
Εξετάζεται η θέσπιση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές που θα φθάνουν ακόμη και το 10% για τα υψηλά εισοδήματα. Η νέα κλίμακα μελετάται να υπολογίζει την εισφορά ανά κλιμάκιο εισοδήματος  και όχι επί του συνόλου του εισοδήματος που ισχύει σήμερα. Με τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζεται να μεταφερθεί φορολογικό βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, με το αζημίωτο σε κάθε περίπτωση για τον προϋπολογισμό.
Με ενδιαφέρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα και η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος για ακόμα μια φορά αναμένεται να  τονίσει την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας θα καλέσει την κυβέρνηση να οικειοποιηθεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορεί να εφαρμοσθεί, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης