Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ επτά στους δέκα Έλληνες - Σε λάθος δρόμο η Ε.Ε. - Ανησυχία για ανεργία, οικονομία

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ επτά στους δέκα Έλληνες - Σε λάθος δρόμο η Ε.Ε. - Ανησυχία για ανεργία, οικονομία
Οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών
Υπέρ του ευρώ τάσσονται επτά στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (Νοέμβριος 2015), εκτιμούν ωστόσο ότι η Ε.Ε. οδεύει σε λάθος δρόμο, ενώ είναι απαισιόδοξοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ανεργία, την οικονομία και το μεταναστευτικό.
Σημειώνεται ότι το θετικό ελληνικό ποσοστό σχετικά με το ευρώ καταγράφει αύξηση +7 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Νοέμβριο 2014 (63%).
Είναι ενδεικτικό ότι σε ποσοστό 63% οι Έλληνες εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για το μέλλον της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, 7 στους 10 εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο, ενώ εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, σε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων, το υψηλότερο μεταξύ των μελών της Ε.Ε.
Ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%). Όσο δε για την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή, οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βαρύτητα και συνεπώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη (ποσοστό 66% στην Ελλάδα).
Αυτός, πιθανώς, είναι κι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον ούσα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 57%).
Επίσης, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών.
Συγκεκριμένα τάσσονται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες χώρες (75%), υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72%) και υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση (77%).
Παράλληλα, παρά τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται για το φαινόμενο της μετανάστευσης από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (75%), η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%). Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).
Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα, δυσπιστία εκφράζεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση-81%, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-71%, Ευρωπαϊκή Επιτροπή-75% και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-78%) όσο και σε εθνικό επίπεδο (πολιτικά κόμματα-92%, Βουλή των Ελλήνων-83%, ελληνική κυβέρνηση-82%, περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές-82%). Επίσης δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ με υψηλότερα αρνητικό ποσοστό αυτό που αφορά στην τηλεόραση (80%), ενώ πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το διαδίκτυο καθώς το εμπιστεύονται σε ποσοστό 43%.
Παράλληλα, σαφής είναι η διαφοροποίηση των τοποθετήσεων των Ελλήνων ερωτηθέντων αναφορικά με θέματα οικονομικής και προσωπικής κατάστασης – διαφοροποίηση που οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (ποσοστό 92%) ενώ οι προβλέψεις τους για το 2016 είναι μάλλον δυσοίωνες (ποσοστό 45% προβλέπει επιδείνωση της ζωής του γενικότερα).
Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο αναφέρονται στην ανεργία (55%) και την κατάσταση της οικονομίας (45%), ενώ η μετανάστευση θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 52%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης