Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann: Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν θαύματα και να δημιουργήσουν ανάπτυξη

Weidmann: Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν θαύματα και να δημιουργήσουν ανάπτυξη
Ο επικεφαλής της Bundesbank εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο CNBC
Εξαιρετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016.
Όμως, ο ισχυρός άντρας της Bundesbank σημείωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να υπερφορτώνονται με την ευθύνη να δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο κ. Weidmann τόνισε ότι «δεν πρέπει να παρουσιάζουμε με σκοτεινά χρώματα την παγκόσμια οικονομία.
Η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται καθ' οδόν», είπε, αν και επεσήμανε ότι το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή απειλείται από «περισσότερους κινδύνους από ότι το προηγούμενο διάστημα».
Τα σχόλια του Weidmann έρχονται εν μέσω της αναταραχής στις αγορές και των αυξανόμενων φόβων για ύφεση.
Ο ίδιος σημειώνει ότι τα αίτια για τη μεταβλητότητα στις αγορές μπορεί να πηγάζουν από μία σειρά παραγόντων, αλλά συμφωνεί ότι τα χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, μπορεί να έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.
Ακόμη, προσέθεσε ότι η πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα έχει βραχυπρόθεσμες συνέπειες στον πληθωρισμό και είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ε.Ε. πρέπει να προσέχουν την πορεία των τιμών για «δευτερογενείς επιπτώσεις».
Ο Weidmann, γνωστός πολέμιος της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιστεύει ότι η επενδυτική κοινότητα δεν θα πρέπει να στηρίζεται και τόσο πολύ στις κεντρικές τράπεζες.
«Δεν θα πρέπει να υπερφορτώνετε τις κεντρικές τράπεζες.
Δεν διαθέτουν θαυματουργά φάρμακα στα χέρια τους.
Μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να επηρεάσουμε τις τιμές ή την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι να δημιουργήσουμε ανάπτυξη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης