Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Καλεί τη G20 σε συντονισμένες δράσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης - Μειώνει τον στόχο για το διεθνές ΑΕΠ

ΔΝΤ: Καλεί τη G20 σε συντονισμένες δράσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης - Μειώνει τον στόχο για το διεθνές ΑΕΠ
Τον Απρίλιο 2016 είναι πιθανή η περικοπή των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για το ρυθμό παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο τρέχον έτος κάτω από το 3,4%
Η ομάδα των 20 πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου - γνωστή ως G20 - πρέπει να συμφωνήσει άμεσα σε ένα συντονισμένο πρόγραμμα ώθησης της οικονομικής ανάπτυξης για την αποτροπή της πλήρους ανάσχεσής της, καθώς αυτή επιβραδύνεται επικίνδυνα.
Αυτό ζητάει σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία προορίζεται για ανώτερους αξιωματούχους της G20 που θα συναντηθούν αργότερα στην εβδομάδα στη Σαγκάη για να συζητήσουν την αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα πολλαπλά σημάδια οικονομικής αδυναμίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανή τον Απρίλιο 2016 η περαιτέρω περικοπή των εκτιμήσεών του για το ρυθμό παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο τρέχον έτος, κάτω και από το 3,4% στο οποίο αναθεωρήθηκε αρνητικά (από 3,6%) τον Ιανουάριο 2016.
Το ΔΝΤ - από τους πρωτεργάτες της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των μνημονίων - τώρα ζητάει από την G20 να υιοθετήσει μια στρατηγική συντονισμένης ενίσχυσης της οικονομικής ζητησης παγκοσμίως «χρησιμοποιώντας το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο που ενυπάρχει, για την ώθηση των δημοσίων επενδύσεων».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι χρηματο-οικονομικές συνθήκες (δανεισμού) επιδεινώνονται για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου οι εξαγωγείς εμπορευματικών αγαθών έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
"Οι εξελίξεις αυτές παραπέμπουν σε αυξημένους κινδύνους εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάπτυξης», όπως αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προτείνεται η δημιουργία νέων μηχανισμών χρηματοδότησης, με στόχο τη συνδρομή των πλέον ευάλωτων αναδυόμενων οικονομιών.
Η έκθεση του ΔΝΤ καλεί τις ανεπτυγμένες οικονομίες να βασίζονται λιγότερο στη νομισματική πολιτική και περισσότερο
στη δημοσιονομική πολιτική, για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, ζητάει από τις αναδυόμενες οικονομίες να υιοθετήσουν περισσότερο προσαρμοστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες όπου αυτό είναι εφικτό και να ακολουθούν πολιτικές νομισματικής παρέμβασης στις ισοτιμίες τους μόνο σε προσωρινή βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης