Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Σοβαρή διάσταση απόψεων ΔΝΤ - ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα

Βούτσης (ΠτΒ): Σοβαρή διάσταση απόψεων ΔΝΤ - ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα
Η Ευρώπη «θα πρέπει να αποφασίσει μερικά πράγματα, εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής
Για σοβαρή απόκλιση του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο κ. Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM».
Ειδικότερα, τόνισε πως «το ΔΝΤ βρίσκεται σε απόκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθυστερούν απ’ ό,τι φαίνεται την έλευση τους ή δεν την έχουν προγραμματίσει κιόλας ακόμα», γεγονός που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο, τη στιγμή που απ’ όλες τις άλλες πλευρές στην Ευρώπη έχει διαμηνυθεί και στον πρωθυπουργό και στον κ. Τσακαλώτο ευθέως ότι κι αυτοί βιάζονται και θεωρούν ότι είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση».
«Υπάρχει λοιπόν αυτή η σοβαρή διάσταση απόψεων, που δεν μπορούμε να την κρύβουμε και γι’ αυτό κάνει αυτά τα διαβήματα η κυβέρνηση, έτσι ώστε να προσέλθει και το ΔΝΤ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο μείζον ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα, την προσφυγική κρίσης, σημειώνοντας πως ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να αποφασίσει μερικά πράγματα, εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, και από εκεί πέρα, μέσα σ’ αυτά τα διλήμματα θα βρούμε τη θέση μας κι εμείς ως χώρα».
«Π.χ., είναι διατεθειμένη να πάρει 3 έως 5 εκατομμύρια -δεν τα λέω τυχαία αυτά τα νούμερα- τα δύο επόμενα χρόνια και να τα εντάξει μέσα στους πληθυσμούς της; ...», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Αυτά, φράχτες, μη φράχτες, μεσοβέζικές λύσεις, "κρατήστε τους εσείς, εμείς δεν τους κρατάμε" κ.λπ., αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούν σε καταστάσεις δραματικές».
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως «η συμφωνία ήταν από το Σάββατο και όχι μόνο ανάμεσα στους τρεις (πολιτικούς αρχηγούς), διότι θέλω να πω ότι υπάρχει αυτό το κλίμα και είναι θετικό. Η κυβέρνηση πιστεύω πως πολιτεύεται με γνώμονα να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή συναίνεση του λαού καταρχήν και της κοινωνίας, σε μία πάρα πολύ δύσκολη φάση, όπου έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα και όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες», αναφορικά με το προσφυγικό και την απουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.
«Από εκεί και πέρα, η αντιπολίτευση κάνει τη δική της δουλειά, πολλές φορές βρίσκεται εν αδίκω ή εν δικαίω, δηλαδή προσπαθεί και έχει μία υπεύθυνη στάση. Αυτό κρίνεται κάθε φορά από τους πολίτες, δεν υπάρχει όμως ένας γενικός κανόνας, το καταλαβαίνετε», προσέθεσε.
Ερωτώμενος για τον εκλογικό νόμο και τον χρόνο συζήτησής του στη Βουλή, είπε πως μπορεί να περιμένει γι’ αργότερα και αναφέρθηκε σε συγκλίσεις και συναινέσεις που διαφαίνονται σε πολύ υπαρκτά και σημερινά προβλήματα.
«Πιστεύω ότι διαφαίνονται συγκλίσεις και συναινέσεις και είναι ορατές σε πολύ υπαρκτά και σημερινά προβλήματα, που είτε άπτονται της δανειακής συμφωνίας και της προσεχούς αξιολόγησης, π.χ. θέματα μέσα στο ασφαλιστικό ή που μπορούν να φανούν και στο φορολογικό ή ακόμα και στο θέμα της Δημόσιας Διοίκησης, διότι η χθεσινή και προχθεσινή συζήτηση ήταν σε μία κατεύθυνση που έδειχνε ότι υπάρχει μία αγωνία από πολλές πλευρές και ψηφίστηκαν και άρθρα κτλ.
Δηλαδή, υπάρχει έδαφος πραγματικό για έναν ειλικρινή διάλογο και για συγκλίσεις πάνω στις μεγάλες εκκρεμότητες της εποχής μας.
Ακόμα και σε αυτά που είπε για τους αγρότες χθες ο πρωθυπουργός, όπως είδατε, επί της ουσίας, ύστερα που μίλησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δεν εξέφρασαν αντίρρηση ή διαφορετική άποψη, για τα ποσοστά δηλαδή των μικρών, των μεσαίων, των μεγάλων (αγροτικών εισοδημάτων) και πόσο και τι πρέπει να ικανοποιηθούν κτλ.
Δηλαδή, ένα τέτοιο πλαίσιο, μπορεί να διαμορφώσει μία ευρύτερη, σωστή στάση. Α, ναι, βέβαια, δεν το συζητάμε ο εκλογικός νόμος μπορεί να περιμένει γι’ αργότερα» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης