Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων, η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους

Dijsselbloem: Μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων, η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους
Πρέπει να προχωρήσει η ίδρυση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
Μόνον όταν η Ελλάδα εφαρμόσει ικανοποιητικά μια σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μπορεί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, πριν την έναρξη της συνόδου της ομάδας των G20.
«Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη πρέπει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών θεμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Στη συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Jeroen Dijsselbloem αναφέρθηκε και σε ένα ενδεχόμενο Brexit, σημειώνοντας ότι η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. πιθανώς να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπλοκ, σημειώνοντας ότι θα επηρέαζε την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Όπως ανέφερε, αν συνέβαινε ένα Brexit, τότε η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα τίθεντο εκτός Ευρώπης και το αποτέλεσμα θα είχε αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε της μεγαλύτερες οικονομίες της G20 να λάβουν δράση για να αναβιώσει η παγκόσμια οικονομία, επικεντρωνόμενες περισσότερο στην εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τονώνοντας τις επενδύσεις, κυρίως στις υποδομές.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα νέων επενδυτικών ευκαιριών και η διατήρηση μιας φιλικής στην ανάπτυξη δημοσιονομικής στάσης, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξης των οικονομιών», τόνισε ο Jeroen Dijsselbloem.
Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες από την πολιτική πλευρά έναντι των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση των οικονομιών, προσθέτοντας ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πλησιάζουν το τέλος του δικού τους σχοινιού.
Κατά την άποψή του, υπάρχουν όρια στα μέτρα επεκτατικής πολιτικής που έχουν λάβει οι κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης