Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Γιατί οι επενδυτές έχουν αρκετούς λόγους για να είναι αισιόδοξοι, εν μέσω της αναταραχής στις αγορές

tags :
BlackRock: Γιατί οι επενδυτές έχουν αρκετούς λόγους για να είναι αισιόδοξοι, εν μέσω της αναταραχής στις αγορές
H τύχη των αγορών το 2016 θα εξαρτηθεί περισσότερο από την πορεία της πραγματικής οικονομίας και των αποτιμήσεων
Την εκτίμησή του ότι οι επενδυτές μπορεί να έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι, παρά τη μεταβλητότητα και την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων στις χρηματαγορές, εκφράζει σε άρθρο του στο blog της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως BlackRock, με υπό διαχείριση κεφάλαια 4,5 τρισ. δολ., ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας, Russ Koesterich.
Ειδικότερα, όπως αναγνωρίζει στο κείμενό του ο Koesterich, ενώ οι μετοχές έχουν ανακάμψει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, είναι δύσκολο ακόμη για τον περισσότερο κόσμο να νιώσει αισιόδοξος.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg, ο δείκτης MSCI ACWI, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μετοχών, βρέθηκε σε έδαφος bear market την προηγούμενη εβδομάδα, οι πιστωτικές αγορές δέχονται την ισχυρότερη πίεση από το 2009 και το πετρέλαιο εξακολουθεί να δοκιμάζει χαμηλά επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
Επίσης, οι φόβοι για τον τραπεζικό τομέα και για μία παγκόσμια ύφεση αυξάνονται.
Δεν θα απέρριπτα αυτές τις απειλές.
Οι κίνδυνοι για μία σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν όντως μεγαλώσει τον τελευταίο καιρό και οι χρηματαγορές καθίστανται όλο και πιο εύθραυστες.
Όμως, υπάρχουν ακόμη λόγοι να πιστέψει κανείς ότι τα πράγματα δεν τόσο άσχημα όσο δείχνουν.

Πολλοί δείκτες εξακολουθούν να κινούνται πολύ καλά
Μεγάλο μέρος των πωλήσεων τροφοδοτήθηκε από τις ανησυχίες για ύφεση.
Όμως, οι περισσότεροι δείκτες για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Οι αποτιμήσεις είναι λογικές
Οι αμερικανικές μετοχές, όπως αντιπροσωπεύονται από το δείκτη S&P 500, διαπραγματεύονται σε λιγότερο από 14 φορές τα μελλοντικά κέρδη.
Στην Ευρώπη, ο πολλαπλασιαστής για το δείκτη MSCI EMU είναι κάτω από το 11.
Πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα και η Βραζιλία διαπραγματεύονται με πολλαπλασιαστή κάτω του 10, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Bloomberg.

Υπάρχουν σημάδια συνθηκολόγησης
Για εκείνους που περιμένουν τα κλασικά σημάδια ότι οι επενδυτές «έχουν ρίξει την πετσέτα τους στον τάπητα», δηλαδή ότι έχουν παραδοθεί, κάτι που συνήθως δείχνει ότι είναι καλή στιγμή για να αγοράσει κανείς, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν πολύ λόγοι για λίγη αισιοδοξία.
Ο δείκτης φόβου VIX σκαρφάλωσε πάνω από το 30, ένα επίπεδο που φυσιολογικά σχετίζεται με πραγματικό φόβο στην αγορά.
Οι αγορές ομολόγων υψηλών αποδόσεων επίσης δείχνουν σημάδια υπερβολικής απαισιοδοξίας, με τα spreads να κινούνται στα επίπεδα του 2009.
Τέλος, έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ανεξάρτητων Επενδυτών επιβεβαιώνει ότι η αγορά βρίσκεται σε μία κατάσταση bear market.
Το ποσοστό των επενδυτών που πιστεύουν ότι η αγορά θα ανέβει υποχώρησε στο 20% την περασμένη εβδομάδα, ένα επίπεδο το οποίο σπανίως έχουμε πλησιάσει από το 2009.
Ο Koesterich επισημαίνει ότι δεν έχει συμπεριλάβει τις κεντρικές τράπεζες στο κείμενό του, καθώς ο τελευταίος γύρος παρέμβασής τους αποδεικνύεται όλο και πιο αναποτελεσματικός, καθώς τα αρνητικά επιτόκια αποτυγχάνουν να τονώσουν τις οικονομίες ή να ανεβάσουν τις τιμές.
Αντίθετα, η τύχη των αγορών το 2016 θα εξαρτηθεί περισσότερο από την πορεία της πραγματικής οικονομίας και των αποτιμήσεων.
Οπότε δεν είναι άσχημα όλα τα νέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης